L’enderroc de dos casalots i la tala d’una alzina bicentenària mobilitza el veïnat d’Encarnació

Societat

Una nova operació immobiliària de grans dimensions al carrer Encarnació, portada fins ara amb màxima discreció pels familiars de segona generació vinculats a l’antiga propietat, ha mobilitzat aquesta setmana els veïns d’aquesta zona tranquil·la del nucli històric de Gràcia perquè comporta l’enderroc de dos casalots i sobretot la tala d’una alzina bicentenària molt característica de la zona. L’operació, segons han apuntat fonts municipals, té la llicència atorgada per l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament, amb seu a Glòries, i un informe favorable de Parcs i Jardins per procedir a la neteja de la finca i la consegüent eliminació no només de l’alzina sinó dels avets, palmeres i arbres fruiters fins ara existents. Justament la mobilització veïnal va començar a mitjans de setmana quan les primeres brigades d’operaris es van presentar a la finca i van iniciar la tala de tots els arbres, excepte de l’alzina. Paral·lelament a les queixes dels veïns, fonts del Districte consultades per aquest setmanari van aclarir que la promoció immobiliària preveia inicialment la tala de tots els exemplars per facilitar els nous accessos a guals i entrades de la finca quan estigués remodelada i que es va limitar l’efecte a salvar almenys un dels pins. “Aquests arbres no estan catalogats, i de fet n’hi ha pocs a la ciutat que ho estiguin”, van apuntar aquestes fonts. Els veïns tenen previst oferir resistència a l’operació final contra els arbres que es desplegarà aquest divendres i que donarà pas a l’enderroc dels casalots situats als números 15 i 17. “Si cal, creuarem cotxes per impedir el pas de les màquines, però no ens quedarem de braços plegats”, apunta un dels portaveus veïnals, Senen Rodríguez. La promoció immobiliària preveu edificar habitatges plurifamiliars arran de façana de carrer, amb la qual cosa l’espai del barri caracteritzat per un bon grapat de casetes baixes, que també s’estén per la confluència del carrer Encarnació amb Montmany, canviarà fortament de fesomia. “Ens han dit que construiran 40 pisos, és especulació pura”, expliquen els veïns. L’Ajuntament no descarta aturar l’operació, però admet internament que difícilment podrà anul·lar-la.