L’Ajuntament planeja fer pisos socials a Kasa de la Muntanya, la Sedeta i Manuel Torrente

Societat

L’Ajuntament està disposat a resoldre o almenys deixar embastades les grans línies de la política d’habitatge que ha promès i en els últims quinze dies, pel que fa a Gràcia, n’ha deixat dues mostres clares, només esmenades per la crisi de les casetes d’Encarnació: d’una banda, la comissió de govern va aprovar inicialment dijous de la setmana passada una proposta per ubicar habitatge dotacional en espais emblemàtics de Gràcia com són la Kasa de la Muntanya, la façana nord de la Sedeta o la placeta Manuel Torrente. Amb un cert secretisme, i només amb les adreces dels espais, la iniciativa va arribar dimecres a la comissió d’urbanisme i a última hora va ser retirada, però l’acord de govern es manté. D’altra banda, a la mateixa comissió es va fer l’aprovació provisional de la modificació del PGM a Rambla de Prat, una idea que s’arrossegava des del març de 2014, i tira endavant la desafectació de 91 habitatges que perillaven si es donava la continuïtat prevista des de 1976 a Rambla de Prat cap endins de Gràcia. El projecte també inclou l’obertura del carrer de l’Àngel fins a Astúries i fa aflorar tres blocs d’habitatge públic. La comissió de govern de l’Ajuntament va validar dijous de la setmana passada una proposta que definitivament pot sacsejar la somorta oferta d’habitatge dotacional al districte -només present al carrer Còrsega i en previsió a la carretera de Sant Cugat, a l’espera del que passi a Vallcarca-, a costa en tot cas d’impactar i actuar en espais emblemàtics com la Kasa de la Muntanya, la façana nord de la Sedeta i la placeta Manuel Torrente. Els detalls de la iniciativa es van conèixer a través de l’ordre del dia de la comissió d’urbanisme de dimecres, on al punt 13 s’esmentava “aprovar inicialment la Modificació del Pla General Metropolità per a la incorporació al sistema d’habitatges dotacionals dels sòls situats als emplaçaments carrer Ciutat 3, Via Laietana 8-10, Gran Via de les Corts Catalanes 724-726, avinguda Paral·lel 100 i 102B, carrer Sant Isidre 1-5, carrer Alzina 6-8, carrer Sant Antoni Maria Claret 64-78, avinguda Santuari Sant Josep de la Muntanya 31-35 i passeig de la Vall d’Hebron 138-160”. La traducció d’aquestes adreces a la ubicació i interès de Gràcia significa la construcció de pisos socials a la Kasa de la Muntanya (avinguda Santuari Sant Josep de la Munyanya 31-35), la façana nord de la Sedeta (carrer Sant Antoni Maria Claret 64-78) i la placeta Manuel Torrente (carrer Alsina 6-8). Es dóna la circumstància que el punt 13 va saltar finalment de l’ordre del dia, segons fonts municipals, “per seguir negociant”. “Ho portaran properament”, van apuntar les mateixes fonts. El Districte, a preguntes d’aquest setmanari, no es va mullar en el futur de la iniciativa ni tan sols advertits que l’espai de Manuel Torrente podria tenir dificultats de fonaments per suportar un edifici; a finals dels anys 90 es va desistir de fer un casal de joves per la feblesa de construcció del pàrquing soterrani existent. Per això hi ha encara unes columnes a la placeta que no suporten res. El que sí que va tirar endavant en la mateixa comissió, en aquest cas en el punt 5, va ser l’aprovació provisional de la modificació del PGM a Rambla de Prat, un procés històric iniciat el 2014 i esmenat per l’actual govern que comporta la desafectació de 91 habitatges del carrer Gran i de Travessia de Sant Antoni que podrien haver anat a terra si la Rambla de Prat s’hagués perllongat cap endins del nucli històric de Gràcia, com encara mantenia el pla urbanístic. L’esmena principal del pla del passat mandat a l’actual és l’augment de blocs per a habitatge públic: si abans només es preveia l’enderroc d’un edifici (Travessia Sant Antoni 12b) per fer més gran la placeta Anna Frank i aixecar un bloc més vertical enretirat i amb entrada per la plaça, ara se n’hi afegeixen dos més. El primer serà el previst, amb 12 habitatges socials; el segon, amb 8 unitats, anirà al carrer Jaén 14, després de l’escola bressol; i el tercer i més gran aflorirà com a conseqüència de l’obertura -fins ara no prevista- del carrer de l’Àngel fins a Astúries, amb 18 pisos socials. Fonts del Districte han apuntat que per ara s’ha descartat protegir les desafectacions de Prat per evitar l’especulació (vegeu núm. 725) pels dubtes jurídics.