Acord per salvar l’alzina d’Encarnació

Societat

L’alzina bicentenària del carrer Encarnació, símbol de la resistència veïnal que s’ha desfermat en els últims quinze dies al nucli històric de Gràcia contra una operació immobiliària, se salvarà. Així ho han acordat aquest dijous l’Ajuntament, el Districte i els propietaris dels terrenys, l’empresa Encarnación Invest S.L. en una reunió que ha servit per encarrilar el projecte “diferent” que es defensava des del govern local, un cop els veïns es van mobilitzar quan van veure aparèixer les màquines i van començar els enderrocs i tales d’arbres a Encarnació 13-15-17. El pacte suposa un replantejament forçós del projecte, que ja tenia llicència d’enderroc i llicència d’obres, però que l’Ajuntament havia aconseguit paral·litzar a través d’una argúcia legal provisional: els operaris van començar a talar arbres (un cedre, una palmera, un pi...) quan això no formava part de la llicència d’enderroc. Amb el temps aturat i els veïns al carrer, ja organitzats en assemblea, i amb el focus mediàtic a sobre, l’Ajuntament va poder aturar el rellotge i fer asseure els nous propietaris per repensar la idea de fer 28 habitatges i 42 aparcaments. El projecte, en forma d’ela, es carregava principalment els casalots característics d’aquesta banda del carrer Encarnació i l’alzina bicentenària, que els veïns consideren “l’arbre més antic de la ciutat”, encara que ni els habitatges ni els arbres estaven catalogats. Tampoc ho estaven els casalots dels carrers Balcells 26 i Repartidor 24, on les màquines ja hi treballen. Però aquí a Encarnació hi ha hagut mobilització veïnal forta. L’Ajuntament, que aquest dijous a l’audiència pública va demanar perdó als veïns per no haver actuat abans, i els propietaris, que han entès que no podran construir com volien amb l’oposició popular, han tancat un primer acord per salvar l’alzina i això -mantenir l’arbre i les seves enormes arrels- impacta de ple en el pàrquing soterrani que es preveia fer. Els serveis tècnics del Districte i Urbanisme han treballat en els últims dies en mitja dotzena llarga d’escenaris, com invertir l’ela perquè el bloc creixi cap endins des del número 17 d’Encarnació i no des de la façana de Manrique de Lara, on hi ha l’alzina. Només caldria un pla especial. Però fonts municipals han apuntat que primer han de parlar els propietaris. Els veïns, per la seva banda, han acollit l’acord amb alegria però amb cautela, perquè l’assemblea no es posicionarà oficialment fins dilluns i els casalots tenen poca esperança de sobreviure.•   El PERI que va oblidar una zona que havia de ser verda. “Decidim el que decidim, ningú no quedarà content”, apuntaven fonts municipals mostrant els plànols i les possibilitats urbanístiques d’acord. Una font veïnal anava més enrere pel que podria haver estat l’espai: la proposta de Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de 1983 qualificava la finca de zona verda de nova creació. No va prosperar.