Jiwar mostra a ‘Suds’ el resultat de les residències internacionals

Cultura

Sota el títol Suds, obra d’artistes del sud global, l’associació Jiwar ensenya fins a finals de mes una mostra del seu treball amb el programa de residències d’artistes internacionals durant els darrers set anys a través d’una exposició col·lectiva a l’Ateneu Fort Pienc. La prioritat de Jiwar ha estat acollir persones d’imaginari no occidental, artistes que treballen des d’altres paradigmes i referències culturals. “Donar-los un lloc a Jiwar ha estat prioritari per tal de nodrir de sentit el nostre propi projecte”, asseguren des de la direcció de l’entitat. “Cansats de l’estrident colonització anglosaxona a la qual estem pacíficament sotmesos, així com del narcisisme i l’autoreferència, aquests artistes ens han permès entrellucar altres contextos de creació, sensibilitats i paisatges”, escriu Mireia Estrada en nota de premsa. L’objectiu del projecte ha estat procurar incidir en l’especificitat de cada artista i el context de producció de les obres presentades, la major part de les quals es deuen a projectes comissariats per Jiwar, com el Construint veïnatges, que ja compta amb cinc edicions, Xabaca (2 edicions, amb el partenariat de NovAct i Fundación Al Fanar) i el programa AIR en conveni amb l’organització sud-africana Africa Centre, que també compleix cinc edicions. L’exposició compta amb les obres dels artistes Collin Sekajugo, Mina Nasr, Fatima Mortada, Amado Alfadni, Deema Shahin, Farah Ben Mansour, Sadik Haddari, Mehdi Harzallah, Yassine Gaidi, Ng’endo Mukii, Elif Gülen i Matías Factorovich.En quant al projecte Xabaca, les dues artistes seleccionades, Sondos Shabayek -resident a Jiwar- i la il·lustradora Alaa Satir van participar la passada setmana a la taula rodona Artistes contra la censura i l’autocensura on van explicar els seus processos creatius, estretament lligats als seus contextos específics en tant que dones artistes que s’erigeixen amb veu pròpia. Sondos Shabayek és creadora de The BuSSY project (inici 2006), un projecte performatiu amb seu a El Caire que documenta i dóna veu a històries censurades i callades sobre gènere en diferents comunitats d’Egipte. El projecte organitza tallers i performances on dones i homes comparteixen des de l’escena històries d’assetjament, violació, discriminació, crims d’honor, matrimoni forçat, mutilació genital femenina, maternitat, violència de gènere, abús sexual infantil i d’altres realitats tabú en diferents comunitats i ciutats d’Egipte.