El Districte calcula que la mesura del 30% ja hauria salvat 133 pisos en els últims 18 mesos

Societat

Les jornades sobre gentrificació que divendres i dissabte se celebren a l’Espai Jove La Fontana, amb la presència d’experts de París, Berlín i Madrid, arrencaran amb una diagnosi que compta amb xifres de l’impacte local que hauria significat disposar en els últims 18 mesos de la nova norma legal de reserva del 30% de les noves promocions privades per a ús protegit. El Districte, a partir de les dades tancades a 2017 i dels sis primers mesos de 2018, calcula que el parc d’habitatge social s’hauria incrementat només en aquests 18 mesos en 133 pisos. La xifra, segons fonts municipals, s’obté dels 291 habitatges d’obra nova que es van generar l’any passat i dels 152 que ja s’han aprovat entre el gener i el juny de 2018. Les jornades, sobre les quals sobrevola encara l’impacte de la mobilització social que s’ha desplegat al voltant de l’operació immobiliària per construir 28 habitatges i 42 aparcaments al carrer Encarnació, fet que suposa l’enderroc de dos casalots i de moment la salvació in extremis de l’alzina bicentenària de la finca, als números 13, 15 i 17, també abordarà mesures de prevenció contra aquestes situacions com la creació d’una ponència de la Memòria Sentimental, que catalogui a través d’un grup d’experts el gruix d’elements del paisatge arquitectònic de Gràcia que no entrin en les categories C i D de protecció. “El catàleg actuaria a mode d’alarma contra qualsevol operació immobiliària que passés per alt que es toquen elements propis del paisatge del districte”, apunten fonts coneixedores de la proposta. No seria cap eina de bloqueig però hi entrarien des de finques característiques fins a detalls de façana que es consideressin de conservar. Les jornades Gràcia davant la gentrificació, en tot cas comptaran amb la participació no només d’experts de prestigi europeu com la urbanista de l’Institut Leibniz de Berlín Laura Calbet o el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de París, Ian Brossat, sinó també l’advocada de la Coordinadora de Vivienda de Madrid Lídia Posada i activistes com Iolanda Fresnillo i portaveus d’entitats locals com l’Assemblea de Vallcarca, Gràcia On Vas, les associacions de veïns del Passeig de Sant Joan o Park Güell-Sanllehy-La Salut, a més de tècnics i dirigents polítics municipals. Les sessions es completaran dissabte amb tres tallers.