El sisè millor aquari del món

Societat

Havia quedat en la posició 23 fa dos anys, però enguany s’hi estrenava representant Andorra i “més motivat per internacionalitzar la causa causa catalana”. Bernat Hosta va rebre el 14 d’octubre a Nigata, a uns tres-cents quilòmetres de Tòquio, el sisè premi al millor aquari del món, en el concurs International Aquatic Layout Contest, en la cerimònia organitzada per Aqua Design Amano (ADA), la firma de referència mundial de Takashi Amano. Hosta hi anava amb una proposta que podia tenir una bona acceptació: el seu aquari, Turó de l’Home, estava inspirat en un jardí del propietari d’ADA que ell mateix havia vist en un quadre d’un pintor ucraïnès. Només calia posar-se a treballar i deixar-se endur per les ganes de la nanonatura. “És un hobbie exigent; pots estar ben bé una hora al dia durant dos mesos, treballant sempre amb plantes naturals, troncs de bruc, pedres de pissarra...”, diu Hosta. Hi va treballar des de principis d’any fins a finals de maig en un dels dos aquaris que té a casa al carrer Escorial -un per lluir a la sala d’estar i l’altre per anar creant nous escenaris. En saber-se premiat, i tenint en compte que els set primers tenen un tracte especial, Hosta va demanar si podia canviar-se el país de representació per Catalunya. Va ser que no, però al vídeo de recollida del premi va parlar en català subtitulat al japonès, i al lliurament hi va anar amb un llaç groc. Ara ja pensa com superar-se.