L’habitatge dotacional a la Sedeta i Manuel Torrente es planteja modular i prefabricat

Societat

La proposta de construcció d’habitatges dotacionals en tres espais emblemàtics de Gràcia com són la Kasa de la Muntanya, la façana nord de la Sedeta i la placeta Manuel Torrente, avançada per aquest setmanari el passat 16 de novembre (vegeu núm. 732), s’ha plantejat de manera que no tocarà en cap cas les estructures de façana característiques tant de la degana de les cases okupades de Barcelona com de la fesonomia fabril de l’actual illa d’equipaments de Camp d’en Grassot. És més, en el cas de la Sedeta i de la placeta Manuel Torrente, la proposta de l’arquitecte parteix de la base del sistema modular i prefabricat del model APROP. Aquest sistema preveu la seva estrena a la ciutat en solars de Sants-Montjuïc, Sant Martí i Ciutat Vella, però es dóna la circumstància que aquesta setmana ja s’han pogut veure uns exemples dels mòduls prefabricats en una exposició que s’està desplegant als Jardinets. La idea presentada per a Gràcia, actualment només tramitada en comissió de govern i encara no aprovada en fase inicial (va saltar de l’ordre del dia en comissió), planteja el sistema modular i prefabricat en el cas de la Sedeta a sobre de l’equipament de planta baixa que a la plaça de la Sedeta es va obrir en el passat mandat amb un servei d’atenció a famílies amb adolescents, i en el cas de la placeta Manuel Torrente té en compte que a finals dels anys 90 es va desestimar a mig construir la ubicació d’un espai jove per la dificultat de sostenir un edifici sobre un pàrquing de dèbil fonament. “Ara hi ha sistemes millorats per evitar qualsevol risc”, han apuntat fonts municipals. A Kasa de la Muntanya, quan ja s’han produït entre l’Ajuntament i els veïns que hi viuen diverses reunions, l’aparença exterior no canviarà perquè la construcció es preveu a la part posterior de la finca i no es detalla de quina mena serà la construcció. També les mateixes fonts municipals apunten que el fet que la proposta segueixi el model APROP s’argumenta en el fet que l’arquitecte que va treballar aquest paquet d’habitatges dotacionals és el mateix que va treballar els tres blocs APROP i que la negociació final determinarà si s’optarà finalment pel sistema modular i prefabricat. El debat polític en aquest punt no s’ha engegat encara de manera pública en comissió d’urbanisme a Barcelona, però ja es viurà un primer tast del posicionament del govern en el proper ple de dilluns a Gràcia a través d’una proposició que ha presentat el Partit Popular. La iniciativa no posa oposició a la construcció dels habitatges dotacionals a la Kasa de la Muntanya però lamenta la pèrdua dels solars de la plaça de la Sedeta i de Manuel Torrente instant el govern a buscar espais alternatius. Així mateix, la proposició insta el govern a iniciar els tràmits per convertir l’actual qualificació urbanística d’equipament cap a zona verda. “Gràcia té una mancança d’habitatge dotacional, però encara la té més de zones verdes”, conclou la iniciativa. El grup municipal del PDeCAT també ha proposat en un prec al ple sobre aquesta qüestió que es faci una reunió amb els partits i els veïns afectats.