Pep Gimeno i Caïm Riba, primers noms del Tradicionàrius 2019

Cultura

El proper 11 de gener engega la 32a edició del Festival Folk Internacional fins al 12 d’abril, enguany marcat pels 25 anys del Centre Artesà Tradicionàrius, lema que serà present a tota la imatge del festival, a més d’acollir un concert commemoratiu que s’està acabant d’enllestir. El Tradicionàrius 2019 tornarà a posar en valor la música folk “com espai de creació oberta als canvis del país i a les seves modes i complicitats”. Enguany, la programació inclou espectacles que absorbeixen les innovacions del moment i les noves tendències culturals i socials; així com també propostes multidisciplinàries. Els primers noms confirmats són Roger Andorrà -encarregat d’obrir el Tradi amb Electrogralla, el seu projecte final d’ESMUC del graller sallentí- Caïm Riba, La Cobla Catalana dels Sons Essencials, Joana Gomila & Laly Ayguadé, Pep Gimeno “Botifarra” & Ahmed Touzani, Coetus, Flowk, Quedem en Paus i 21 Butons. Seguici inaugural amb Kabum i Col·lectiu Guirigrall són els encarregats del seguici inaugural divendres 11 de gener, data que també inclou la inauguració de la mostra  per celebrar els 35 anys de la colla de grallers La Pessigolla. El CAT ja ha posat a la venda les entrades dels primers concerts per la campanya de nadal. Entre ells, destaca el de Caïm Riba (ex de Pastora) per dijous 17 de gener. Després de 4 anys de presentar el seu primer disc en solitari, a306km, al Tradicionàrius presentarà Nararai, un treball  que ha anat creant a poc a poc. D’acord amb la direcció del festival, el so de Riba “agafa força amb unes lletres intimistes, familiars i de caràcter alegre”.  L’altra cita destacada és la del 15 de març, quan Pep Gimeno ‘Botifarrara’ i i el músic marroquí Ahmed Touzani presentin De banda a banda del Mediterrani, un disc fruit d’un temps de treball i de coneixement dels respectius repertoris. L’espectacle que presentaran al Tradi  servirà per descobrir les “similituds entre la música de les ribes nord i sud del Mediterrani”.•