Pla veïnal per salvar l’interior d’illa del carrer de l’Àngel en la desafectació de Rambla de Prat

Societat

El projecte de modificació del PGM que ha de desafectar els pisos de carrer Gran i Travessia Sant Antoni que havien d’anar a terra, si la Rambla de Prat s’acabava endinsant cap al nucli històric, s’ha trobat una pedra a la sabata en l’últim canvi introduït per l’Ajuntament i que preveu l’obertura del carrer de l’Àngel fins a Astúries. La iniciativa municipal d’obrir una petita plaça pujant el carrer de l’Àngel a mà dreta, abans d’arribar a Astúries, per encabir un edifici de 18 pisos socials enretirat sis metres de la línia de façana elimina un interior d’illa on hi ha un petit pulmó verd, un gran plataner, i el pati d’un centre infantil. En temps de salvació d’arbres centenaris, com l’Alzina d’Encarnació, els veïns s’han començat a organitzar amb un primer sopar aquest dijous i una reunió dilluns al CAT (20h) ja amb cartells preparats de cara a la setmana que ve per a la qual ja tenen lema: Protegim l’Interior d’illa d’Astúries, Travessia Sant Antoni i Àngel i dos grans línies argumentatives: “habitatge social sí, nyap urbanístic no”, i “defensem la identitat urbanística de Gràcia”. Un portaveu dels veïns, que dilluns ja va exposar la qüestió al consell de barri de la Vila, ha explicat que els veïns estan “dolguts” per una modificació final, la del bloc de 18 habitatges, que no va tenir inicialment ni exposició pública, i que ara sí que s’ha obert a al·legacions fins al 24 de desembre. “Presentarem una al·legació conjunta veïnal i ho recolzarem amb signatures”, apunta.  Però el plantejament, amb el suport d’un equip d’arquitectes, és una forta esmena amb contrapropostes: els veïns argumenten com a base que Gràcia no té gairebé interiors d’illa “per respirar” i una acció així faria perdre “patrimoni verd, ventilació, llum i sol”, però el gruix del pla veïnal apunta contra un intent municipal de forçar la normativa. El nou edifici aniria enretirat sis metres, carregant-se l’interior d’illa, perquè el carrer no preveu una alçada de tres pisos sinó de planta baixa i un pis. Les fonts veïnals subratllen que els veïns no estan dient no al bloc de pisos socials però admeten que salvar l’interior d’illa n’obligaria a fer menys, uns vuit, però que es podria negociar a la baixa els tres milions en expropiacions que preveu el pla.