Badia diu que hi haurà mil pisos assequibles el 2025 i negocia amb el PDeCAT els dotacionals

Política

Gràcia tancarà el mandat amb un miler de llarg d’habitatges assequibles nous o en projecció, si es compleixen les previsions més optimistes de l’Ajuntament amb el 30% d’obra privada reservada a pisos socials i sobretot si fructifica la complexa operació d’habitatge dotacional a Kasa de la Muntanya, a la Sedeta i a la placeta Manuel Torrente, que va centrar una part important del debat dilluns en el penúltim ple de mandat. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, va apuntalar el seu informe en una allau de dades lligades a les conclusions de les jornades sobre gentrificació celebrades ara fa 15 dies a l’Espai Jove i va reiterar l’alarma sobre l’esquifit 0,5% d’habitatge públic de Gràcia, “a dècades llum” d’altres territoris, per demanar als grups municipals que contribueixin a “fer el millor possible” per a l’extensió del parc actual. Segons Badia, l’habitatge públic i dotacional projectat aquest mandat, sumat a operacions de tempteig i retracte, preveu 1.045 habitatges assequibles que es podrien sumar als 413 casos ja previstos o en procés a inici de mandat i hereus del passat govern. “S’aniran consolidant paulatinament, però comencem a canviar la tendència”. Però els números presentats pel regidor, encara eufòric per l’aprovació dijous passat a la subcomissió d’urbanisme de la Generalitat de la reserva del 30% de l’obra privada per a pisos socials -i que significa en aquests números 600 pisos fins al 2025- va ser entomada amb fredor per l’oposició. No només perquè les xifres responen a una previsió que arriba al 2025 sinó també perquè les operacions d’habitatge públic o dotacional que el Districte preveu a les desafectacions de Rambla de Prat o a la Kasa de la Muntanya estan pendents encara d’un llarg procés. Aquesta setmana, de fet, l’assemblea de la Kasa ha apuntat en un comunicat que seguirà reivindicant l’espai com a “social i socialitzat”. Al ple, en tot cas, la portaveu del PDeCAT, Berta Clemente, va advertir que els plans municipals s’han de pactar perquè el 2025 “cap de nosaltres hi serem” però, en aquest sentit, aquesta setmana ja s’han registrat alguns moviments en aquest sentit i centrats en aquesta operació d’habitatge dotacional a Kasa de la Muntanya, la Sedeta i la placeta Manuel Torrente. El PDeCAT ha acceptar negociar els casos de Kasa de la Muntanya i Manuel Torrente i vol més temps per a la Sedeta adduint que la reforma de l’illa d’equipaments va evitar aixecar edificabilitat.