El debat per la Rambla Verda a Vallcarca s’obre amb el Districte avalant el dipòsit i la subestació

Societat

Amb l’endreça del nucli històric de Vallcarca ben encarada, tot i el moment de crisi en l’acord entre els moviments socials i els constructors privats, el debat es trasllada ara al projecte de l’anomenada Rambla Verda, que en la polèmica modificació del PGM de 2002 preveia enderrocar tota la línia de cases entre l’avinguda Vallcarca i el carrer Bolívar fins a la casa Comas d’Argemir. Gairebé amb un any de retard sobre l’inici previst, la taula de treball amb associacions de veïns, moviments socials, partits polítics i tècnics d’urbanisme i de cicle de l’aigua ha arrencat el debat aquest dimarts amb una primera exposició d’elements que fan presagiar un llarg procés de recerca del consens, però en el qual el Districte ja ha apuntat algunes línies quasi vermelles: el dipòsit pluvial previst entre el solar de la Casita Blanca i el carrer Agramunt (AA1) i la subestacio elèctrica prevista per Endesa al solar de les monges (UA1). El dipòsit pluvial, per al qual ja s’han fet cates aquest novembre per comprovar l’estat del terreny al solar de la Casita, obliga a enderrocar habitatges i espais de trobada com la Reina d’Àfrica. Els tècnics ja van advertir dimarts que la normativa europea és “molt exigent” sobre la necessitat del dipòsit (“una infraestructura dura però necessària”, van dir) i van presentar un pla per cobrir l’actual “insuficiència hidràulica” entre Vallcarca i la Diagonal que evitaria la inundació del túnel de Lesseps i el risc d’inundació a Lesseps-carrer Gran. En xifres es parla d’un dipòsit de 27.000 metres cúbics en 150 metres de llarg, 20 d’ample i 15 d’alçada. El projecte ja està en fase de redacció. La subestació, com a projecte a llarg termini de normativa estatal, és diferent perquè no hi ha ni projecte redactat ni pressupost, però el marge veïnal i municipal és nul. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, davant els dubtes dels presents, va ser taxatiu sobre aquests dos elements: “el dipòsit és necessari, i més quan les pluges del passat setembre han endurit les hipòtesis del nou pla de clavegueram; no vull enganyar ningú però tots sabem com acabarem”. “El tema no és dipòsit o subestació sinó quin MPGM”, va concloure. L’Assemblea de Vallcarca i associacions de veïns com Gràcia Nord-Vallcarca o Pro-Vallcarca van reiterar posicionaments coneguts contra més enderrocs els primers, tot i que es van obrir a un cert diàleg, o de Rambla Verda sencera dels segons. L’Ajuntament plantejarà propostes, però contempla 17 milions d’euros en expropiacions.