L’Heliogàbal enllesteix la reforma per complir la normativa i rellançar el programa de concerts

Cultura

L’Heliogàbal torna a sonar un cop operat del seu taló d’Aquil·les particular, la sonorització del local i l’accés a minusvàlids, que li han impedit en els últims tres anys fer una vida normal com la que tenien fins que a principis de 2016 la Guàrdia Urbana els va començar a cosir a multes i van haver de tancar temporalment. “Només és un primer pas i encara no hi ha res assegurat”, apunta Albert Pijuan, portaveu de l’associació cultural que impulsa el local; però sí, ja es pot dir que l’Heliogàbal torna. Encara amb algun serrell legal pendent, la petita però emblemàtica sala de concerts i punt de trobada de la Gràcia moderna ha enllestit aquest desembre les últimes reformes que l’Ajuntament va fixar en una circular normativa un ja llunyà maig de 2016, quan totes les veus oficials auguraven que la música en viu tornaria a l’espai de Ramon y Cajal en quatre dies. Han passat tres anys. La normativa de 2016 obligava a fer un estudi d’impacte acústic, complir requisits de seguretat i no superar els 30 decibels fins les 11 de la nit o 25 si és més tard. Però després de dues fases de reformes, amb canvi d’instal·lacions incloses i repintada general (vermella, esclar) l’Heliogàbal no ha tingut mínimes garanties de futur per part de l’Ajuntament fins ara. L’ICUB treballa per categoritzar una figura d’aforament variable que permeti l’Heliogàbal regir-se com una sala de concerts en lloc de cafeteria quan programi les seves activitats. “No tenim res a veure amb una cafeteria, on les dimensions legals preveuen una persona per metre quadrat; no té sentit que fem concerts per a 33 persones”, diu Pijuan. La nova categoria d’aforament variable, segons ha assegurat a aquest setmanari Dani Granados com a portaveu de l’ICUB, entrarà en vigor “en aquest mandat”. Però la batalla jurídica encara no s’ha acabat i aquí també hi té veu el Districte i el restrictiu pla d’usos de Gràcia. El passat divendres 13 les tres parts, Heliogàbal, ICUB i Districte es van tornar a trobar per ultimar l’acord definitiu. Encara no hi ha total fumata blanca. De moment, tornen els concerts: Flamaradas ha tocat aquest dijous i Pacosan ho farà dijous que ve.