L’IES Secretari Coloma planteja Montserrat Roig o Remedios Varo per rebatejar el centre

Política

L’institut Secretari Coloma segueix cremant etapes en el llarg debat sobre la conveniència o no de canviar el nom del centre, sobretot un cop la ponència de nomenclàtor de Barcelona ha acceptat (i tancat el període d’al·legacions) el rebateig del carrer Secretari Coloma per Pau Alsina. El debat, incipientment llançat el 2011 quan els alumnes van proposar el nom de Pepe Rubianes i el claustre es va oposar a qualsevol canvi, ha anat madurant sobretot en l’últim any i aquest dilluns ja ha estat obertament tractat en el consell escolar propi amb noves propostes amb cert consens sobre la taula: Remedios Varo i Montserrat Roig. No hi ha encara res decidit, i de fet el consell escolar el primer que va fer dilluns és proposar un aprofundiment del debat almenys fins al mes de març de 2019, però en tot cas el llançament d’aquests noms de canvi per al Secretari Coloma parteixen d’una base molt més àmplia que tots els moviments anteriors. Tant entre els alumnes, que en les últimes setmanes han llançat la campanya Proposa un altre nom pel Secretari, com entre l’Associació de Familiars del centre, que ja al juny passat va fer un debat amb altres escoles que havien passat per un procés similar, i fins i tot entre els professors i la direcció, hi ha una forta coincidència a favor de Roig o de Varo. En aquest sentit, el nom de Montserrat Roig ha estat la incorporació més novedosa al debat, perquè el cas de Remedios Varo, pintura surrealista amb carrera feta a Mèxic però amb taller i pis a la plaça Lesseps, ja va emergir a principi de 2017 sota el paraigües de l’Ateneu Llibertari o d’escriptores com Mercè Ibarz. El nom de Montserrat Roig ja és present en altres instituts de Catalunya, com a Terrassa i a Sant ANdreu de la Barca, però a Barcelona encara és inèdit. En el que ha coincidit el consell escolar aquest dilluns és que cal anar pas a pas per a un canvi que, si s’arriba a produir, serà molt significatiu per al centre i, per tant, s’ha de debatre amb tota la profunditat i el temps que sigui necessari. Fonts coneixedores del debat han explicat a aquest setmanari que tant Roig com Varo, això sí, suposarien una bona base de treball pedagògic per identificar els alumnes amb el nou nom de l’escola i amb models d’èxit encarnats per dones, molt més afortunats que la biografia que es desprèn del personatge del Secretari Coloma.