Les carteres reials estrenen vestuari, itinerari i nom i canvien els cavalls per cotxes antics

Societat

L’agenda de Nadal de Gràcia no presenta gaires novetats, a excepció de la cavalcada de les carteres reials, que enguany enceta el seu procés de renovació tot just quan es compleixen deu anys d’aquesta tradició impulsada per la Fundació Festa Major. Amb l’encesa de l’enllumenat a 60 trams de carrers dels diferents barris i les promocions i activitats impulsades per les diferents associacions de comerciants del Districte, a més de la tradicional fira solidària del passat cap de setmana a la Virreina, la campanya de Nadal gracienca ja funciona a ple rendiment i manté les propostes estrella dels darrers anys: el trenet, els concerts al carrer, els tallers als mercats, el Nadalàctic a la plaça del Sol, les campanyes solidàries, el tió o els pessebres, Els Pastorets al Centre o el Cant de la Sibil·la. Però serà la cavalcada de les carteres reials, que se celebra el 4 de gener, l’activitat nadalenca que més canvis visibles presentarà. Per començar, el recorregut serà diferent. La sortida serà des dels Jardinets, com cada any, seguirà pel carrer Gran però no girarà per Travessera sinó que ho farà per Montseny (després Perla i Sant Lluís), fins a Escorial i Joanic, i tornarà per Travessera, Torrent de l’Olla i Diluvi, fins la plaça de la Vila. Un cop al Districte, serà el moment d’anunciar els noms de les carteres i posar fi al procés de participació que s’ha fet amb l’alumnat de primer i segon de primària de diverses escoles de la Vila. La proposta no quedarà aquí, sinó que la Fundació prepara un llibre que reculli –a partir del nom escollit- la història de cada una de les protagonistes i així poder treballar aquesta tradició nadalenca amb els centres educatius. I el tercer canvi serà el mitjà de transport de les carteres, que substituiran els cavalls per cotxes antics d’època, cedits per una associació. L’any vinent tornaran a utilitzar carrosses, que també presentaran un disseny i una estructura nova que es començarà a treballar a partir del febrer. Segons fonts de la Fundació, “després d’aquest any de transició” canviaran els elements de decoració dels remolcs i del vestuari perquè sigui més propi de carteres i no de patges reials. També es jugarà amb l’alçada i elements de llum perquè la rua es pugui veure des de les segones i terceres fileres. Aquesta edició, la primera de la “reformulació del projecte”, es començarà a visibilitzar algunes modificacions però serà a partir de l’any vinent quan la transformació es farà més evident.