Arriben els polèmics pisos rusc a Torrent de l’Olla

Societat

A Gràcia, ara ja fa prop de sis anys, hi van aparèixer els hostels-càpsula, amb un projecte actualment consolidat, amb llits a 12 euros i en funcionament al carrer Mare de Déu del Coll que no va estar exempt de crítiques. I estava cantat que tard o d’hora hi voldrien aterrar els polèmics pisos rusc que, en règim de lloguer, la promotora Haibu 4.0 ha començat a comercialitzar des de l’any passat amb una seu al carrer Holanda de l’Hospitalet i amb la idea d’estendre’s a Barcelona, començant pel carrer Constitució, a la Bordeta. Fins ara la projecció es duia en secret i sense pistes, però les primeres accions directes dels moviments socials contra la seu de la promotora -en els últims dies gairebé diàries- han fet reaccionar l’empresa amb una rèplica per treure pit: “no pararem”, i “obrim una colmena (sic) al carrer Torrent de l’Olla”. L’anunci del gerent d’Haibu, Marc Olivé, ha activat els serveis tècnics del districte a la recerca d’una promoció que no compliria els requisits de cèdul·la d’habitabilitat en el millor dels casos i que “no té recorregut”, segons apunten fonts municipals, però que hauria aconseguit burlar la tramitació legal perquè no és necessari obtenir llicència d’obres. Els operaris, segons Haibu, treballen aquests dies en la reforma d’un entresòl de 145 metres quadrats al Torrent de l’Olla per activar aquest gener una promoció perquè hi visquin 22 persones. Segons els plànols i dades del projecte als quals ha tingut accés aquest setmanari, una tercera part de l’habitatge es destinaria a dormitoris, superposats en grups de dos, i els dos terços restants del pis es dedicarien a zones comunes com lavabos, un menjador i despatxos. Els moviments socials, a través de col·lectius com l’assemblea laboral La Precària o l’Oficina d’Habitatge, han llançat els primers advertiments a l’aterratge del negoci dels minipisos. El portaveu del grup municipal de la CUP, Quim Serra, ha advertit que el projecte “se salta la normativa d’habitatge a la torera” i que el preu de lloguer per metre quadrat -150 euros al mes en el cas de Gràcia- és “caríssim”. La batalla dels pisos rusc es trasllada de Sants a Gràcia, un cop precintats en els últims dies tant l’espai expositiu de l’empresa Haibu 4.0 al carrer Holanda de l’Hospitalet com el primer intent d’aterratge a Barcelona, al carrer Constitució, al barri de la Bordeta. “No pararem i obrirem una colmena al carrer Torrent de l’Olla”, assegurava fa uns dies el gerent del negoci, Marc Olivé, a través de les xarxes. L’anunci no ha anat seguit d’una ubicació exacta perquè, segons Olivé, “ens fregiran a mobilitzacions”, i una pentinada exhaustiva a Torrent de l’Olla no ofereix cap pista evident. Per defensar la realitat del projecte, en qualsevol cas, Olivé aporta dades i plànols: el rusc de Gràcia estaria situat en un entresòl de 145 metres quadrats amb una estructuració per a 22 persones. Cada habitant pagaria 150 euros al mes. El plànol facilitat per Haibu 4.0 detalla un espai amb un sol balcó, àrees comunes com lavabos, un menjador i un espai de taules per a despatxos, i els dormitoris agrupats de alçades de dos en dos. Sense aclarir l’estat de les obres però prometent l’adjudicació “a finals de gener entre les 800 peticions que tenim en total, Olivé ha explicat que a Gràcia es treballa amb el model comú: adquirir un immoble, tirar envans a terra i reestructurar l’espai amb una majoria d’àrees comunes i un terç d’espai per als habitacles. L’anunci de Haibu 4.0 s’ha viscut amb certa alarma al Districte, que ha posat a treballar aquests dies el seu equip polític i tècnic per detectar sense èxit la ubicació exacta del pis rusc. En aquest sentit, fonts municipals han advertit que el negoci “no té recorregut” en cas que vulgui posar-se en funcionament perquè no compliria “en cap cas” el requisits per obtenir la cèdul·la d’habitabilitat. El cas també ha estat seguit atentament pels moviments socials de Gràcia, com l’Oficina d’Habitatge o La Precària, que s’oposen frontalment a un projecte d’aquest tipus però que no volen actuar fins a veure-hi més base. “Haibu utilitza els moviments socials en contra per fer-se publicitat”, adverteixen. El debat és incipient pel que fa als grups municipals però els primers que hi han entrat a cos ha estat la CUP, a través del seu portaveu, Quim Serra, que ha advertit que el projecte “se salta la normativa d’habitatge a la torera” i que el preu de lloguer per metre quadrat és “caríssim”.