“Ara ens adonem del gran artista que teníem a casa”

Cultura

No s’ho van veure venir i encara estan en shock. I el dol no els deixa anar al concert homenatge que els amics de Ramon Calabuch i Batista, més conegut com a Moncho o com el Rei del Bolero, rebrà dilluns 14 a l’Auditori, amb totes les entrades exhaurides. “És molt recent tot i hi haurà massa emoció, la meva dona i jo estaríem plorant tota l’estona”. Esteban Batista remena un munt de fotos que representen una petita pinzellada dels 50 anys de carrera de qui ha estat considerat el millor cantant de boleros del país. Hi surt la Lola Flores, el Pescaílla o el Lucho Gatica. Hi ha moltes fotografies a Cuba, que era com una segona casa per a ell. “Moncho, no tardes en venir”, l’hi deien. Per a l’Esteban era, a més, el seu tete. Casat amb la Joana Calabuch (la petita dels quatre germans), la parella ha viscut de molt a prop els darrers mesos del cantant. Molts trajectes Mataró-Gràcia i a la inversa. Moltes trucades, moltes visites al metge. “No m’esperava per res que al final fos el cor el que va fallar”, explica el seu cunyat, que reconeix com d’impactant va ser el comiat. “Vam rebre flors i condols de l’Alejandro Sanz, del Serrat, la Lolita, el Dyango, i de molts altres, i també de persones emocionades que volien dir-li l’últim adéu perquè era el seu ídol. És quan te n’adones del gran artista que teníem a casa”.  Moncho va néixer al carrer Progrés 13 el 26 de juliol de 1940.  Va treballar en una impremta del barri però la música el va atrapar des de ben jovenet. I tot i créixer en un ambient clarament rumbero, el seu amor pel bolero no tenia competidor. Però l’admiració dels companys de professió no es va traslladar en èxit comercial. “A Televisió espanyola el van vetar perquè li va clavar un cop de puny al José Maria Íñigo, perquè va insultar el meu cunyat; gitano tenías que ser, li va dir”.  El Moncho va estar acompanyat fins al darrer moment per persones que li estimaven. Com ara la Núria i el Josep, (“els àngels”) que eren els ulls de la Joana i l’Esteban a Mataró. I cert que no aniran al concert del dilluns; sí una part de la família Calabuch. Però no ho necessiten per recordar-lo; l’Esteban guarda com el més gran dels tresors un vídeo fet amb el mòbil, després d’un dinar familiar de tripa a la catalana, on el Moncho, el gitano del bolero, va demostrar perquè era el millor.•