Primera Nota i La Carrau retornen pels 25 anys del CAT amb RIU i Balkan Paradise

Cultura

Amb la tradicional foto de família de músics i organitzadors i un petit tast del que serà el concert inaugural amb Roger Andorrà es va presentar dimecres el Tradicionàrius 2019. El festival de folk internacional -que enguany s’estén des del divendres 11 de gener fins al 12 d’abril- acollirà més de 70 grups repartits en més de 60 espectacles. Amb un pressupot de 140.000 euros, aquest 32è ‘Tradi’ serà una edició marcada per la dansa, els homenatges i les celebracions d’aniversaris. “Què millor que celebrar els 25 anys del CAT amb un concert al Tradicionàrius”, n’assegura el director, Jordi Fàbregas. Divendres 29 de març Primera Nota i La Carrau, dues bandes significatives dels 90, tornaran per un dia a l’escenari per commemorar la trajectòria del CAT com a centre estable de música folk. I ho faran amb dues bandes actuals, molt lligades a la història del centre en la darrera dècada, RIU i les Balkan Paradise Orquestra, a més de la presència de  Jaume Arnella, “degà de la música folk.  Per la seva banda, la dansa pren un protagonisme especial, un art reivindicat  a la pròpia imatge del festival amb un doble cercle de parelles dansaires i amb una gran presència de propostes durant els tres mesos de programació. Enguany se celebren 100 anys del naixement del pare del folk americà Pete Seeger, i el Festival BarnaSants i el Tradicionàrius ho commemoren amb un gran concert a L’Auditori produït artísticament per Tren Seeger i molts artistes convidats. Aquest homenatge s’acompanyarà d’una exposició i un documental. Al cartell del festival no hi falten Els Quicos, Miquel Gil, Pep Gimeno ‘Botifarra’, La Cobla Catalana dels Sons Essencials, Coetus, Joan Boada, Tornaveus, la Musgaña o Jordi Batiste; i també formacions que estan consolidant els seus projectes a escala internacional: Criatures, Heura Gaya, Clàudia Cabero, Caïm Riba o Guillermo Rizzotto. El 30 aniversari d’un dels grups de ball folk més importants del país, Clau de Lluna,  el 20è aniversari de la revista Caramella; i els 35 anys de la colla de grallers La Pessigolla conformen la resta de celebracions.