L’Ajuntament troba base legal per retirar la llicència d’obres a Encarnació i salvar els casalots

Societat

L’Ajuntament i la plataforma Salvem l’Alzina cantaran una nova victòria en la recerca d’una solució per aturar in extremis l’enderroc dels dos casalots del carrer Encarnació 15-17 i de l’arbre bicentenari que des de principis de novembre corrien un fort perill de passar a la història, un cop es va engegar l’obra per aixecar una promoció immobiliària de 28 habitatges i 42 aparcaments. L’Ajuntament, seguint indicacions veïnals a partir de diversos textos jurídics, ha trobat base legal per retirar la llicència d’obres concedida per l’àrea d’Ecologia i Urbanisme a l’empresa Encarnación Invest S.L. i salvar no només l’alzina sinó també els casalots un cop aquests estiguin catalogats i passin a formar part del patrimoni de la ciutat. La base legal s’apuntala en els articles 9 i 10 de la llei d’espais naturals de la Generalitat, concretament en l’esment que fa de “declarar la condició d’estrictament protegits les espècies de la flora que necessiten una preservació especial” i la prohibició de la seva destrucció. I també rebla l’argumentació en l’ordenança municipal de medi ambient, en el seu apartat d’arbres singulars i d’interès local (article 74.10.4), quan diu que “qualsevol projecte previst en una zona propera a un arbre inclòs al Catàleg d’arbres d’interès local, ja siguin públics o privats, haurà de garantir la seva perfecta conservació i condicions de desenvolupament”. Precisament el calendari immediat preveu que aquest febrer mateix l’alzina entri en aquest catàleg d’arbres i activi la revocació de la llicència primer a partir d’una suspensió cautelar de les obres, de la qual els propietaris ja n’han estat advertits. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha explicat a l’Independent que l’Ajuntament ja disposa de “tots els informes jurídics” que sostenen fins i tot la retroactivitat del procés, amb la inclusió de l’arbre en el catàleg i l’arrencada del procés de patrimonialització de l’espai, amb els casalots inclosos, que també tindran protecció legal i catalogada i com a conseqüència quedarà impedit el seu enderroc. Badia, que ha comunicat la decisió als veïns aquest dijous i que ho anunciarà públicament aquest divendres, ha precisat que l’operació immobiliària no s’ha de descartar, en tot cas amb unes altres característiques, i que hi ha encara la possibilitat de reconduir la iniciativa privada cap a un escenari que preservi tant l’alzina com almenys les façanes dels casalots.