Els Foguerons sumen tres espais a la Vila per acollir una mostra sobre dimonis

Cultura

La connexió Mallorca Gràcia. Aquesta, és, segons el pare dels Foguerons de Sa Pobla, Toni Torrens, el més interessant d’una festa que està considerada com la festa major d’hivern a la Vila. “El més important després de tots aquests anys és el vincle que s’ha produït entre els graciencs i els mallorquins”, assegura l’impulsor d’aquesta tradició traslladada a Gràcia fa 27 anys. Tot i que el programa d’activitats coordinat per la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia -creada fa cinc anys per enfortir l’organització i l’estructura de la festa- i l’Associació Albopàs es manté sense gaires canvis, la part cultural enguany pren protagonisme amb la mostra ‘Un món de mil dimonis’. Tres espais, l’Artesà (tradicionalment el centre que acull l’exposició), la Violeta i l’Orfeó gracienc, donaran cobertura a la proposta de la casa Pare Ginard de Mallorca. “Valia la pena que es veiés molt més i per això es requeria més espai”, afegeix Torrens. L’exposició -que s’inaugurarà el proper dijous 24 de gener, dia d’arrencada dels Foguerons, a totes tres seus- és una ullada a les expressions culturals d’arreu del món, a la recerca de figures dimonieres que puguin constituir equivalents o contrapunts als dimonis mallorquins, corresponents per semblança o per diferència. La mostra es complementarà amb una xerrada a càrrec de l’antropòleg Francesc Alemany Sureda a la Violeta i el taller del mallorquí ball de bot al CAT, dins del programa del Tradicionàrius, amb S’Estol des Gerricó. A banda del tast i nit de glosa de dijous, del folk als mercats de dissabte, la revellta (a 13 punts, 2 més que l’any passat, Berga i Fraternitat de Dalt), els balls i cants mallorquins a la plaça Virreina dissabte a la nit, un altre dels actes destacats fora de programa és el tradicional arròs brut que es fa divendres a la nit a l’escola Jujol. “Sense arròs brut no hi ha Foguerons”, sentencia Torrens.