Moncho rebrà un homenatge local i la medalla d’honor de Barcelona

Societat

La família Calabuch i l’associació Joves Gitanos de Gràcia arrencaran la setmana que ve, amb una primera reunió programada amb el Districte, els preparatius per a l’homenatge local a Moncho, el rei català del bolero, mort el passat 28 de desembre i homenatjat per la professió el passat 14 de gener amb un gran concert a l’Auditori. L’homenatge local encara està a les beceroles en els detalls però fonts municipals han apuntat que la primera característica que tenen clara és que el reconeixement sigui “popular”. L’Associació Joves Gitanos de Gràcia, per la seva banda, expressa amb una concreció un punt més gran el que volen que sigui l’homenatge a una de les grans figures internacionals que han sortit dels carrers del barri gitano, al voltant de la plaça del Raspall i de la plaça del Poble Romaní. “La família s’encarregarà de la part musical de l’homenatge i l’associació, de la part cultural”, ha apuntat Ricard Valentí, president de l’entitat. L’associació, que ha proposat altres mesures com la col·locació d’una placa a la casa natal de Moncho (carrer Progrés 13) o al carrer on ara viu tota la seva família (Fraternitat), sí que ha convençut ja per unanimitat els grups municipals perquè el rei del bolero rebi enguany una de les dues medalles d’honor que Gràcia té dret a proposar a nivell de ciutat. Fonts municipals han confirmat que un per un tots els grups han anat donant el seu sí a la proposta de medalla d’honor. Més lluny queda la idea d’una estàtua, que havia circulat en els últims dies com a idea i que en tot cas té un recorregut de concreció molt més complex, i més tenint en compte que el mandat municipal s’acaba. Col·lateralment a l’atorgament de la medalla d’honor de la ciutat, el debat dels grups municipals se centra ara en el segon candidat al guardó on, com ja va passar l’any passat, no hi ha una opció tan clara com la de Moncho. L’any passat la medalla clara era la de la federació de colles de Sant Medir, una de les entitats històriques que encara no la tenien, i la dansaire Sònia Klàmburg, directora de l’escola privada Àrea Espai de Dansa i Creació, es va acabar imposant a altres candidats. Enguany el debat encara és obert però ja han aparegut alguns possibles candidats a medalla d’honor com la pastisseria Ideal, ubicada al carrer Gran 207, que aquest octubre farà cent anys de trajectòria.