Els propietaris d’Encarnació accepten protegir façanes i alzina però temen una expropiació

Societat

La polèmica operació immobiliària d’Encarnació, que ha enfrontat els interessos dels propietaris i els dels veïns -fortament mobilitzats-, ha tingut un nou episodi aquesta setmana amb les declaracions públiques de la família, “farta de sentir barbaritats” sobre un projecte “totalment legal, avalat i aprovat per l’Ajuntament”. Després de viure-hi des de fa 78 anys quatre generacions, els propietaris de les cases d’Encarnació 13-15-17 van decidir ara fa dos anys engegar un projecte que reconvertia una unitat monofamiliar (dues cases i un garatge de 3 places) en una de multifamiliar (28 apartaments i 40 places d’aparcament). “Va arribar un moment que era inviable mantenir les cases i vam decidir fer una reforma que representés la possibilitat de seguir vivint a la Vila”, explica a l’Independent un representant de la família, que demana ometre el seu nom (“perquè no volem protagonisme de cap tipus”). Ara, després de les mobilitzacions veïnals i les demandes de l’assemblea que ha recollit el Districte, hi ha una altra proposta a sobre de la taula. D’acord amb els propietaris, arquitectes d’una banda i l’altra van començar a treballar en un projecte que mantingués la façana de les cases i també l’alzina, tot i que això representa perdre habitatges. “Podem entendre aquestes reivindicacions dels veïns, perquè ningú s’estima més aquestes cases i l’alzina que nosaltres, que hi hem viscut tota la vida, així que no serà per nosaltres trobar una alternativa a la proposta inicial”, afegeix. Fins i tot van deixar oberta la possibilitat de fer la zona de l’alzina un espai verd accessible per al veïnat. Però malgrat la insistència dels propietaris en acordar un nou projecte arquitectònic consensuat amb els veïns, el silenci administratiu (l’última reunió va ser el passat 17 de gener) els fa témer el pitjor desenllaç: l’expropiació. De fet, en el darrer comunicat de Salvem l’alzina ara fa tot just una setmana, el col·lectiu exigia l’expropiació “per fer front a l’operació especulativa de la propietat”. Per a la plataforma, el futur espai “ha d’incloure un jardí obert al veïnat, un equipament públic i habitatge protegit de lloguer”. Aquesta decisió representaria, segons asseguren els propietaris, “perdre-ho tot”. “És tot plegat desesperant perquè l’administració va tenir molta pressa primer per actuar però ara no mouen fitxa, i em sap molt de greu pel meu pare, perquè ell -que ha estat l’ànima d’aquest projecte- no pugui tornar al lloc on ha viscut tota la vida”. El representant de la família tem que “puguin perdre-ho tot” en un procés que, si han de recórrer a la via legal, pot allargar-se en el temps. Per això també carrega contra l’assemblea, que “exigeix” sense que l’hagi escollit ningú, i prefereix parlar de “veïns”. De fet, ells també reivindiquen la seva condició de veïns i graciencs i desmenteix alguns dels “rumors” que corren per les xarxes. “No som un fons d’inversió, ni una multinacional ni res de tot això que seguim escoltant per molts llocs”. I alerten del perill d’ocupar una obra en estat d’enderroc: “és un perill i una enorme irresponsabilitat”.