L’habitatge de luxe a Gràcia es refina: la majoria de promocions ja van amb piscina

Societat

Entre el segon semestre de 2019 i principis de 2020 dues de les promotores immobiliàries més selectes de la ciutat començaran a comercialitzar al final del carrer Gran, gairebé a tocar de la plaça Lesseps, dos projectes d’obra nova que tenen com a comú denominador no només el luxe, l’amplitud o els preus milionaris sinó la culminació de l’edifici amb una terrassa amb piscina. No són els únics al districte: també els apartaments de gran luxe de la Torre Deutsche es remataran així enguany, a la part superior de la torre petita on obrirà portes en primera instància Casa Seat, i també hi haurà piscina comunitària en una nova promoció al nucli històric, al carrer Verntallat, i fins i tot a Beat Almató/Mora d’Ebre, al centre del costerut barri del Coll. El comú denominador d’aquestes promocions també és que inclouen pisos de més de cent metres quadrats, suits, dúplexs i poca quantitat d’habitatges. El client potencial és claríssim. La gentrificació es refina cap a un àmbit més selectiu que no es conforma amb les comoditats clàssiques. Aquesta nova fase de la postcrisi, i de l’acceleració de les promocions per evitar l’ordre municipal de dedicar el 30% de l’edifici a preus assequibles, coincideix amb un nou lliurament de l’informe de la distribució territorial de la renda familiar disponible, en el qual Gràcia torna a situar quatre dels seus cinc barris en la franja mitjana-alta de la riquesa a la ciutat i entre els 20 primers dels 73 barris de Barcelona. Vila de Gràcia, el més dens, i el Coll, l’habitualment cuer, són els territoris que experimenten una variació a l’alça més important, amb un creixement de tres punts (dels 101,5 punts als 104,4 al nucli històric, i dels 84,4 als 87,0 punts al barri muntanyenc). I una sorpresa final: el barri de Gràcia amb més renda ja no és la Salut sinó Vallcarca, sobretot per la caiguda de sis punts i mig del primer (dels 116,4 als 109,9 punts) i el manteniment del segon (dels 112,9 als 112,4 punts). La gentrificació a Gràcia, el procés de conversió del districte en un entorn de classe mitjana-alta, continua cremant etapes en un dels sectors més llaminers, el de la construcció, amb la consolidació d’una estratègia de refinament de les noves promocions d’obra nova, les quals ja incorporen piscina comunitària d’una manera bastant habitual. Així ho han admès i quantificat estimativament fonts dels tècnics del Districte a partir de consultes i dades aportades per aquest setmanari. Entre el segon semestre de 2019 i principis de 2020, per exemple, dues de les promotores immobiliàries més selectes de la ciutat començaran a comercialitzar al final del carrer Gran, gairebé a tocar de la plaça Lesseps, dos projectes d’obra nova que tenen com a comú denominador no només el luxe, l’amplitud o els preus milionaris sinó la culminació de l’edifici amb una piscina. No són els únics projectes al districte: també els apartaments de gran luxe de la Torre Deutsche es remataran així enguany, a la part superior de la torre petita on obrirà portes en primera instància Casa Seat, i també hi haurà piscina comunitària en una nova promoció al nucli històric, al carrer Verntallat, i fins i tot a Beat Almató/Mora d’Ebre, al centre del barri del Coll. En l’últim any 2018, segons aquestes fonts, s’han tramitat 13 llicències d’obra nova d’habitatges, entre els quals destacaven les que no superen la desena de pisos. El comú denominador d’aquestes promocions també és que inclouen pisos de més de cent metres quadrats, suits, dúplexs. “Tots aquests tenen piscina o làmina d’aigua o un petit espai amb aigua”, apunten. Aquesta nova fase de l’acceleració de les promocions per evitar l’ordre municipal de dedicar el 30% de l’edifici a preus assequibles, coincideix amb un nou lliurament de l’informe de la distribució territorial de la renda familiar disponible, en el qual Gràcia torna a situar quatre dels seus cinc barris en la franja mitjana-alta de la riquesa a la ciutat i entre els 20 primers dels 73 barris de Barcelona. Vila de Gràcia, el més dens, i el Coll, l’habitualment cuer, són els territoris que experimenten una variació a l’alça més important, amb un creixement de tres punts (dels 101,5 punts als 104,4 al nucli històric, i dels 84,4 als 87,0 punts al barri muntanyenc). El barri de Gràcia amb més renda ja no és la Salut sinó Vallcarca, per la caiguda de sis punts i mig del primer (als 109,9 punts) i el manteniment del segon (ara 112,4 punts).   Només un pis de lloguer (de 400) per menys de 700 euros. El Sindicat de Barri ha fet un exercici molt senzill aquesta setmana: entrar a un portal d’oferta de pisos i comparar preus de lloguer. Entre 0 i 700 euros han trobat a Gràcia només una oferta. Gairebé la majoria de les 400 ofertes se situen en la franja dels 1.101-1.500 euros, 174 pisos.