Veïns i comerços denuncien un augment dels robatoris amb força

Societat

Les 4.30 hores de la matinada de dilluns a dimarts al carrer Gran i es dispara una alarma en una botiga d’objectes de regal. És una nit -com totes les d’aquesta setmana- amb força vent i els sons estranys es confonen fàcilment amb l’esbotzament de la porta de vidre de l’establiment. És l’hora de son profunda i poca gent es desvetlla per ser conscient que passa alguna cosa. Sona l’alarma per segona vegada, però el robatori amb força ja s’ha consumat. “Diners i algun capritx”, diu la propietària a aquest setmanari. Dues patrulles de Mossos d’Esquadra es desplacen al lloc dels fets alertats per la central d’alarmes i obren investigació. L’alarma encara ha sonat un tercer cop. L’endemà al matí el comerç llueix un rètol: “hem patit un robatori; obrirem més tard”. Això va passar a principis de setmana i la mateixa nit també va succeir un fet similar almenys a una perruqueria del carrer Còrsega, entre Bailèn i Girona, amb el mateix modus operandi. El cap de setmana passat li va tocar a una botiga de fruita de la Travessera de Gràcia. El mateix: “han trencat la persiana i l’aparador; això s’està repetint pel barri”, apunta el propietari del negoci al grup virtual intern de l’Associació Cultural L’Independent de Gràcia. A la zona de Verdi, alçada Bellver-Providència, altres veïns socis i lectors també denuncien pel mateix canal un increment de robatoris a les cases, encara que cal anar a algunes dates més enrere. “Era el 21 de desembre a la tarda i vam arribar a casa i vam trobar una cadira impedint l’accés principal; ens havien entrat trencant un vidre i amb guants industrials”, explica un dirigent veïnal vinculat històricament a la Festa Major. Dies abans li havia tocat a una reconeguda coreògrafa, també veïna de la zona de Verdi amb Bellver. Tenint en compte que Gràcia és un dels districtes amb els índexs més baixos de delinqüència per casos de robatoris amb força, els Mossos, consultats per aquests últims fets, descarten que es tracti d’un increment constatable amb dades rellevants. “Només és atribuïble a una simple percepció del ciutadà”, apunta una portaveu de la policia de la Generalitat. Però fonts de les asseguradores que aquests dies obren la tramitació dels robatoris, segons expliquen els veïns afectats, tenen una percepció diferent. “Abans era un robatori cada tres dies i ara són tres cada dia, per posar un exemple; és un tipus de delicte que va a més, diguin el que diguin”, conclou un dels afectats.