Lali Ayguadé i Joana Gomila: “Hem volgut trencar barreres entre la dansa i la música”

Cultura

El Tradicionàrius les presenta com una de les propostes de tradició i innovació més importants del país. Joana Gomila i Lali Ayguadé, cantant i ballarina, posen en diàleg la música mallorquina i la dansa contemporània amb l’espectacle Sa Mateixa, que oferiran el proper dijous 7 de febrer a l’escenari del CAT. Elles tenen la seva pròpia definició: “una reflexió poètica des de la dansa i la música en relació a què és la tradició”. Estan acompanyades pel ballarí Magí Serra, Laia Vallès als teclats i l’electrònica, i Santi Careta a la guitarra. L’espectacle sorgeix d’una trobada a l’Auditori dins del cicle Escenes. Com va ser l’experiència?  Lali Ayguadé: Va sorgir de les ganes de trobar-se. A mi com a ballarina el que m’agrada és el procés de creació. I la Joana també porta molt la investigació al terreny de la música així que va ser molt maco. Joana Gomila: Em va resultar fàcil, tot va anar fluid, i també amb la resta dels artistes, no hi ha havien barreres i tos campàvem i compartíem. D’on sorgeix aquest interès per anar més enllà dels vostres llenguatges? LA: Havia tingut altres experiències amb músics. M’agrada que dos artistes s’ajuntin i mirin què passa. Amb el cas de la Joana va ser molt fluid i vam trencar aquesta barrera de vosaltres músics, nosaltres ballarins. No hi havia rigidesa sinó voluntat i ganes d’apropar-se a l’altre. L’ajut de tot l’equip també ha estat fonamental. JG: Des de sempre hi he tingut una estima molt forta per les arts escèniques. I treballar amb aquesta profunditat com hem fet amb Sa Mateixa és molt especial. Sa Mateixa es presenta com un espectacle d’innovació i multidisciplinari. Creieu que hi ha, en general, una aposta en aquesta línia? LA: Sembla que els programadors vulguin arriscar-se, tot i que al final és el públic qui decideix, i els que et donen un feedback molt honest. JG: Està relacionat amb el curs social que vivim en aquests moments, on sembla que es vulgui trencar una mica les barreres de llenguatge i gèneres. Hi ha diferents punts de vista que hi intervenen; ha d’haver-hi un atreviment per part dels creadors, després trobar els espais que  estiguin disposats a oferir espectacles diferent, i després el públic també ha d’estar obert a noves propostes. Per això està molt bé que el festival Tradicionàrius faci aquesta aposta per la innovació. Tindrà més recorregut l’espectacle més enllà del ‘Tradi’? LA: Tenim altres ‘bolos’ i moltes ganes de donar-li més recorregut. JG: I tant, les ganes de donar-li continuïtat no falten, perquè tenim entre les mans un caramel, moltes ganes d’ensenyar-lo i de fer-lo rodar. Quina és la vostra definició de ‘Sa Mateixa’?  LA: És un espectacle proper, d’una gran senzillesa que nexi de la tradició. I crec que això és molt maco. JG: Per a mi és una reflexió poètica des de la dansa i la música en relació a què és la tradició.