Carlos Pablos, president del Centre Moral, farà el pregó de Sant Medir

Societat

Aquest any la tria del pregoner de Sant Medir, que es farà el 17 de febrer, ha estat fàcil: el Centre Moral fa 150 anys, la colla de Sant Medir del Centre, Els Amics, en fa 50; per tant, el president del Centre Moral, Carlos Pablos, serà el pregoner de la festa. Com sempre, el pregó des de la balconada de la plaça de la Vila s’anticiparà quinze dies a la gran diada de les colles, però enguany la tradició que remarca que els romeus, els brecs i els cavalls no surten mai en diumenge ha modificat 24 hores la festa del 3 de març perquè se celebri el 4 de març. La Federació de Colles, en qualsevol cas, arriba a aquesta edició de Sant Medir amb molts fronts oberts, que deixen els 43 milions de caramels que es llançaran el dia D gairebé en un segon pla. En primer lloc, el número de colles que sortiran al carrer el 4 de març patirà dues baixes, i de les 25 colles habituals es passarà a 23: La Humorística de Sant Gervasi s’ha agafat simplement un any sabàtic, i potser el cas més greu és la baixa en principi definitiva de l’Agrupació Bonanova, fundada el 1887 i la segona més antiga de totes les actuals. “Hem d’intentar reanimar-la”, apunta el president de la Federació de Colles de Sant Medir, Josep Antoni Torralba, sense perdre l’esperança. Només L’Antiga, fundada el 1861, supera La Bonanova. La primera activa i fundada en territori de Gràcia continua sent Unió Gracienc (1901). En segon lloc, i com a mesura de contenció a aquestes baixes i de creixement per a les futures generacions, Sant Medir dona suport al projecte Guarnim (vegeu L’Independent núm. 740) per fer arribar la tradició a les escoles en les pròximes setmanes, a Sants, a Gràcia i sobretot a Sarrià-Sant Gervasi. El nou cos de voluntaris. En tercer lloc, finalment, la Federació ha activat aqust febrer les reunions del nou cos de voluntaris, els quals ajudaran a fer tasques de suport durant tot el calendari que es desplega amb Sant Medir. “Hi ha necessitat de mans no només el dia del pregó o el dia de la cercavila, però volem anar més enllà i extrapolar aquesta figura a les necessitats que es generin al llarg de tot el protocol festiu de Gràcia”, remarca Torralba. En aquest sentit, Sant Medir tindrà el seu cos de voluntaris però es coordinarà amb els voluntaris que ja s’han activat en altres entitats o plataformes de participació com l’ACIDH o Teixint Connexions.•