Gràcia treballa un acord per equilibrar l’activitat organitzada a les places

Societat

L’última vegada que el Districte va donar dades oficials de la quantitat d’actes de carrer que es feien als cinc barris de Gràcia va ser el setembre de 2014 i els resultats van ser els següents: el nucli històric concentrava el 73% de les activitats organitzades amb 472 convocatòries sobre 645 totals, i la resta corresponia a 64 actes al Camp d’en Grassot, 62 a la Salut, 26 al Coll i 21 a Vallcarca-Penitents. Bona part d’aquestes accions tenien com a escenari les principals places de la Vila, i no ha estat fins ara, quan han passat prop de cinc anys, que Districte, entitats i moviments socials han obert un espai de debat per estudiar un cert reequilibri d’una dinàmica que afecta directament els residents. La nova taula de debat ciutadà, que discorrerà en paral·lel a la taula de pacificació de places i a la taula de negociació de redistribució de les terrasses, és la concrecio d’una petició sorgida de les taules de places, les quals ja reben una agenda mensual de convocatòries, i ara per ara ja ha arrencat amb una primera diagnosi de l’estat de la qüestió i amb uns primers contactes amb entitats com les Colles de Cultura de Gràcia, els Castellers de la Vila de Gràcia, la Fundació Festa Major i moviments socials que també utilitzen els espais des d’una perspectiva alternativa. La proposta inicial del Districte és regular un màxim de dues activitats per mes i una desena per any a cada plaça. La setmana que ve hi ha la primera reunió conjunta. La concentració d’activitats organitzades a les principals places de Gràcia ja és matèria de debat oficial amb l’objectiu d’una certa reestructuració en un nou espai de participació que ha fet asseure em contactes bilaterals abans de Nadal el Districte amb les entitats de cultura popular i els moviments socials, entre altres. Aquesta setmana que ve, de fet, el debat es concretarà en una primera reunió ja conjunta. L’activació de la nova taula és la conseqüència directa d’una petició sorgida de la taula de pacificació de places, on hi van associacions de veïns, propietaris de negocis, veïns i excepcionalment alguna entitat cultural. Fins ara les úniques dades oficials que havia ofert el Districte per contrastar aquesta sensació d’acumulació que tenen els residents de les places es van presentar el setembre de 2014 en el marc de la Taula de Convivència de Vallcarca (vegeu número 542): a dades tancades a 2013 el nucli històric concentrava el 73% de les activitats organitzades amb 472 convocatòries sobre 645 totals, i la resta corresponia a 64 actes al Camp d’en Grassot, 62 a la Salut, 26 al Coll i 21 a Vallcarca-Penitents. Bona part d’aquestes accions tenien com a escenari les principals places del nucli històric. A tall de comparació, en dades provisionals fins a aquell setembre de 2014, la Vila n’havia organitzat 250 de 345 (el 72%), el Camp d’en Grassot 31, el Coll 26, la Salut 23 i Vallcarca-Penitents 15. Ara el Districte assegura que compta amb una diagnosi que assegura que s’ajusta curiosament a la proposta que preveu fer i que el mateix regidor de Gràcia, Eloi Badia, ja va expressar en públic en l’última audiència pública el passat novembre. “El pla de places ha d’anar acompanyat d’un pla d’ús de les places, i ha de ser un debat obert amb les entitats de cultura popular per limitar les activitats”, va dir Badia. La idea del regidor passava per un acord perquè els espais siguin “entre ells solidaris, i quan un espai hagi arribat al topall mensual ja no s’hi facin més actes”. La proposta que hi ha ara sobre la taula és un màxim de dos actes per mes i deu per any a cada plaça. A tall d’exemple, la plaça de la Virreina ha acollit un acte al gener (Foguerons) i en té dos de previstos al febrer (una construcció efímera dijous 7 -que no s’ha fet- i un taller de cooperació el dissabte 16). Fonts municipals afegeixen que en la nova taula també es parlarà d’horaris: “potser no cal sonoritzar un concert des de les 5 de la tarda si la festa dura fins a la una de la matinada”. La nova taula de debat ciutadà, que discorre en paral·lel no només a la taula de pacificació de places sinó també a la taula de negociació de redistribució de les terrasses, s’ha activat en primera instància amb contactes bilaterals amb les Colles de Cultura de Gràcia, els Castellers de la Vila de Gràcia, la Fundació Festa Major i moviments socials que també utilitzen els espais des d’una perspectiva alternativa. El Districte considera aquests col·lectius com els “top ten en organització d’activitats” a les places de la Vila, i així els ha prioritzat per fer una primera reunió conjunta aquesta setmana que ve. “La situació no és tan escandalosa com alguns fan veure o com nosaltres mateixos podríem pensar, però és bo coordinar activitats i mirar d’ordenar la distribució de les places per equilibrar usos”, diu el Districte.