José Rivas: “L’any que ve s’hauran solucionat almenys el 50% de molèsties a plaça del Sol”

Societat

L'inspector José Rivas (Granada, 1955) serà el nou intendent de Gràcia de la Guàrdia Urbana en funcions a partir de la setmana que ve, quan el 13 de febrer es faci efectiva la jubilació del seu antecessor, Joaquim Arandes. Rivas, llicenciat en filosofia i amb 24 anys de carrera a Gràcia, ha estat en els vuit anys d’Arandes un dels seus estrets col·laboradors, i ara li agafa el relleu provisionalment fins que es convoqui la plaça i ell ja quasi es prejubili. El seu antecessor li ha deixat el llistó alt però vostè és un veterà a Gràcia. Què pot aportar de nou? M’hi trobo bé a Gràcia. Jo vaig entrar a la Urbana el 1979 després de fer de comptable i de tot en un restaurant al Pertús. A mi la policia local m’agradava, i m’he guanyat bé la vida. No faré ara coses estranyes. Seguirem la trajectòria que hem treballat aquests anys amb l’intendent Arandes. Arandes li va deixar un consell: “El més important és estar amb la tropa, ajudar-los; si tu els ajudes, ells estaran amb tu a mort”. És veritat. El cap ha d’estar on està la seva gent. És el millor exemple que podem donar. Si hi ha una manifestació important, jo he de ser allà. Si s’ha de prendre una decisió important, també. I tenim una plantilla molt maca, encara que sempre faltin recursos. El seu és un nomenament provisional però ja té un projecte en marxa, com és la policia de barri. Hi ha associacions que segueixen insistint que el problema és de nit. La policia de barri també s’ha implantat per la nit, però encara amb pocs recursos. I de dia ja anem a veure els veïns, fem reunions... És bo que la gent vegi que estem preocupats: per les places, estem allà, fem el que podem per solucionar totes les peticions. La pacificació de les places, tema. Hi ha solució a la plaça del Sol? Sí, amb el temps tindrà solució. Tenim taules de coordinació que abans no teníem, i posem coses en comú. A la llarga se solucionarà, no per tenir 50 agents cada nit, que no puc, sinó perquè hi ha voluntat de tots. Crec que si l’any que ve no s’ha solucionat, almenys s’hauran resolt un 50% de molèsties. Hi ha un problema també amb la càrrega i descàrrega, a Virreina. Ens han felicitat! Ja era hora. Apartem els camions a partir d’una determinada hora del matí, i aquest és el millor exemple d’efectivitat de la policia de barri. Ara fa gairebé un any que vau desplegar set fases de batuda contra les motos mal aparcades. Quines ordres de seguiment teniu? Hem fet sis fases, i va bastant bé. S’ha rebaixat la problemàtica, i s’estan baixant a la calçada. I hi ha pàrquings, però les motos no estan per la feina, com es veu amb el pàrquing del carrer Gran. L’objectiu de futur és seguir alliberant les voreres per al vianant. Al Park Güell encara hi ha el problema dels manters. El seu antecessor va explicitar que el cos havia interioritzat passivitat vistes les prioritats polítiques. Seguim treballant igual. El problema dels manters és més al centre de la ciutat, on són més agressius. Aquí no. Ho tenim controlat. No és competència de la Urbana, però hi ha veïns i comerciants que denuncien que han crescut els robatoris amb força. Què els diuen? És una percepció molt subjectiva de qui ha patit un robatori. El veí ha d’entendre que hi ha delinqüents a tot arreu, i pel que sé a Gràcia no repunta. A mi també m’han entrat a robar! Però no és cert que hagin augmentat. El cos no passa pel millor moment mediàtic: un intendent ha estat detingut per un cas de pedofília... No opino. Tenim altibaixos, falta gent, però tenim més material. I aquest cas encara està per demostrar. Per què va voler ser policia? A mi m’agradava la policia secreta, anar de paisà, i he portat uniforme tota la vida! I m’omple relacionar-me amb la gent i que t’agraeixin que els ajudis! Però t’ha d’agradar. Com va viure el 17-A? Malament. Formo part de la ciutat, i va ser una barbaritat. I hem de mirar d’eradicar-ho com sigui. A tot el col·lectiu ens va afectar molt. Podria haver mort molta gent. [Imatge: José Rivas (dreta), amb el seu antecessor Joaquim Arandes i una agent del cos. FOTO: Josep Maria Contel]