El Museu Etnològic descobreix Urbici Soler i Ramon Subirats, dos artistes oblidats

Cultura

Aquesta és la història de dos amics de Gràcia que van anar a fer les Amèriques, i que s’hi van quedar en un temps en que aquella terra era el refugi de molts exiliats republicans. Pep Fornés escriu aquestes paraules en la introducció de l’exposició que inaugurarà el Museu Etnològic el proper 21 de març i que pretén recuperar de l’oblit el pintor Ramon Subirats i l’escultor Urbici Soler, un treball d’investigació dut a terme per Jordi Vidal, comissari de la mostra que espera que “serveixi per situar-los en el lloc que els pertoca dins del món de l’art i alhora esdevingui un merescut homenatge pel seu esforç”.

Urbici Soler va néixer el 1890 a Ferran (La Segarra) i amb deu anys va marxar a Barcelona, on vivia al número 25 del carrer Major. Era habitual dels Lluïsos de Gràcia i el Centre Moral. Va estar inscrit a la Llotja i va pertànyer a l’Agrupació Artística. Ramon Subirats, per la seva part, va néixer a Gràcia el 1891. Va estudiar a la Salle i a l’Escola Municipal d’Arts. També es va formar a l’Agrupació Artística i al Cercle Artístic de Sant Lluc. A l’Orfeó Gracienc va ser un reconegut baríton. Tots dos van obtenir diferents guardons pel seu treball artístic i el 1912 van marxar: Soler becat cap a Munic; Subirats a Buenos Aires, fugint de la prestació del servei militar i declarat pròfug. Els dos artistes volien tornar en algun moment a Catalunya però el context històric no els hi va permetre. “Després d’haver-se pelat els genolls pels carrers de Gràcia, per casualitat es troben a Amèrica Llatina, quan ja són artistes reconeguts, i volen treballar en un projecte conjunt, de caràcter antropolòtic, per ensenyar-ho després a Europa”, explica Fornés. Fins i tot van demanar un ajut al govern de Primo de Rivera el 1929 per tal d’aconseguir finançament pel projecte. No van obtenir mai resposta així que van engegar el seu particular periple gràcies a la venda de propietats que Soler tenia a l’Argetina, aconseguits per les obres que havia venut al govern de Mendoza. Després de més de 80 anys de la seva aventura, es podran veure per primer cop a Catalunya un recull de retrats i bustos d’aborígens americans, que la crítica americana ja n’havia reconegut la vàlua, i conèixer i apreciar la mirada “atenta, apassionada i respectuosa amb les cultures i la gent dels pobles que van retratar” els dos artistes, clou Fornés.