El Districte busca un sí veïnal ‘in extremis’ a Astúries

Societat

Fa dos mesos i mig ningú no sabia qui eren quan un dels afectats i portaveus va aixecar la mà en el consell de barri del 3 de desembre a l’Espai Jove La Fontana. “Tinc una bomba”, li havia dit a aquest periodista obrint una carpeta blava amb plànols des del seient del darrere. 

El Districte havia plantejat una modificació substancial del pla de desafectació d’uns habitatges que havien perillat fins al 2014, si es mantenia la voluntat municipal d’allargar la Rambla de Prat cap a dins del nucli històric. L’àrea d’Urbanisme havia recuperat ara el pla aprovant l’obertura del carrer de l’Àngel, amb sortida a Astúries, fent aflorar dos blocs més d’habitatge dotacional a la zona i fins i tot buscant una figura jurídica per protegir les desafectacions de l’especulació immobiliària. I buscava l’aprovació definitiva sense passar de nou per l’aprovació inicial.

Sis setmanes han passat d’aquella intervenció al consell de barri i només en els últims vuit dies el Districte ha plantejat una tercera i una quarta versió del pla, que sobretot s’ha encallat en el bloc d’habitatge dotacional previst al carrer de l’Àngel. 

El primer pla envaïa amb 18 pisos l’interior d’illa que actua com a pulmó verd dels carrers Astúries, Travessia Sant Antoni i Àngel, la segona proposta salvava l’illa avançant el bloc a línia de façana d’Àngel i fent 15 pisos sense salvar un gran plataner interior. La tercera idea, debatuda i rebutjada pels veïns aquesta setmana, reduïa encara més la promoció a 13 pisos repartits ara en tres blocs (vegeu foto), però no salvava l’arbre. I ara el quart mapa torna als dos blocs del principi però amb una alçada màxima enretirada de PB+2, i un total de 10-11 pisos. 

Tenint en compte que la primera proposta dels afectats i veïns parlava de 6-8 habitatges de protecció oficial al carrer de l’Àngel, el Districte buscar ara un acord ‘in extremis’ que permeti anunciar una promoció global a la zona d’una mica menys dels 70 pisos dibuixats inicialment, la majoria dels quals no generen polèmica entre el veïnat. En un futur, ja en tot cas en el pròxim mandat, en aquesta zona del nucli històric, es preveuen quatre blocs d’habitatge públic i dotacional: un de 12 pisos a Travessia Sant Antoni, aprofitant l’enderroc del número 12bis del carrer i l’ampliació de la plaça Anna Frank; un de 8 pisos a Jaén 24 on ja s’ha pactat amb el veïnat que inicialment s’havia plantat, com la Fundació Jiwar; el polèmic bloc del carrer de l’Àngel, amb 10 o 11 pisos, que encara no se sap com s’acabarà; i una promoció pendent de definir també al carrer Jaén, a tocar de l’escola Enxaneta.

El Districte, que aquesta setmana va donar tota mena de facilitats  d’acord als veïns amb la solució salomònica dels tres blocs de diferents alçades al carrer de l’Àngel -i el gerent del districte es va trobar amb el no veïnal-, ja ha transmès una quarta proposta que redueix la promoció i que els veïns estudiaran en una nova reunió dilluns. La voluntat del districte és tenir el sí veïnal l’endemà en un contacte ja programat amb una delegació dels veïns organitzats. Totes dues parts, segons fonts coneixedores del procés, han admès que un no dels veïns impediria de totes totes que l’Ajuntament portés el pla al ple i la reforma quedaria definitivament ajornada fins al proper mandat.