L’ermita de la Salut accelera la degradació i la propietat desoeix les ordres municipals de manteniment del solar

Societat

La llarga història de degradació de l’ermita de la Salut, salvada de l’enderroc que va patir la masia de Can Morera ara ja fa vuit anys i okupada almenys en dues ocasions (2012 i 2018), sembla no tenir aturador: el pacte establert aquell 2012 entre l’Arquebisbat i Building Center -quan va comprar els terrenys a Vertix- va servir perquè l’Ajuntament aprovés un projecte el 2016 per a un edifici de cinc i vuit plantes amb 22 habitatges, 24 places d’aparcament i 22 trasters, però sobretot també perquè protegís i rehabilités el temple amb un passadís de separació que realcés l’espai històric fins i tot amb un campanar nou d’espadanya.

Però aviat farà tres anys d’aquells acords i prop d’un any des de la concessió de la llicència d’obres i la propietat no ha engegat ni els primers tràmits de comercialització pública del futur bloc residencial. Així ho ha confirmat aquesta setmana l’equip comercial de Building Center, filial de Caixabank, a qualsevol veí que trucava demanant informació. I no només això: fonts municipals han explicat a aquest setmanari que el Districte ha perseguit repetidament la propietat amb requeriments a mantenir, netejar el solar i endreçar el tancament de l’espai. No s’ha obtingut cap resposta ni s’ha actuat en cap sentit.

Els veïns organitzats, consultats aquesta setmana, han aportat imatges diverses per confirmar de l’interior i de l’exterior de l’espai i així han confirmat que el procés de degradació continua en marxa, més enllà de l’estat lamentable del solar, amb la presència encara de persones que utilitzen l’església per a viure-hi i dormir, els quals hi són des del juny passat. 

La llarga lluita veïnal, sobretot personificada en la figura d’Elisa Castells, tampoc passa pels moments de màxima mobilització, comprensibles després de quinze anys que s’aprovés el primer pla de millora urbanística per aixecar un bloc que aleshores es preveia de nou plantes a Can Morera. El temple encara es va aconseguir reobrir en alguna ocasió, amb motiu de la Festa Major del barri al voltant de l’11 de setembre, però l’estat actual d’okupació ha desaconsellat seguir fent aquestes convocatòries.

Juny 2004. S’aprova un pla per aixecar un bloc de nou plantes

Febrer 2011. Vertix enderroca la masia i deixa l’ermita dempeus

Maig-desembre 2012. L’ermita és okupada, Vertix ven a Caixabank i aquesta pacta amb l’Arquebisbat

Juny 2016. S’aprova el pla de 5 i 8 plantes amb rehabilitació del temple