Neix Afectats Abaceria per demanar garanties d’aïllament en la retirada de l’amiant del mercat

Societat

La inquietud que genera la retirada de l’extensa coberta d’amiant del vell mercat de l’Abaceria creix a mesura que s’acosta la fase crítica, anunciada aquest dilluns per l’Ajuntament per a mitjans de març en una reunió al Districte comunicada amb certes deficiències als veïns i comerciants. L’efecte més concret ha estat la creació d’Afectats Abaceria, un nou col·lectiu veïnal que s’ha constituït amb les xarxes com a via de transmissió d’informació a partir de la seixantena de persones que dimarts van assistir a una primera assemblea a la plaça John Lennon.

“Cadascú de nosaltres prendrà mesures de protecció individuals a casa seva però demanem a l’Ajuntament que ens aïlli dels efectes de la retirada de l’amiant de l’obra”, apuntava aquest dimarts un dels veïns més documentats, amb l’ordre ministerial vigent, sobre la qual es basaran els treballs de l’empresa contractada per l’Ajuntament i que, segons els veïns, no estableix uns límits “clars” dels nivells a partir dels quals es genera un risc per a la salut “ni per als treballadors ni per als veïns”.

Amb aquestes valoracions, Afectats Abaceria s’han presentat aquest dijous a l’audiència pública del districte demanant “màximes garanties” en un procés que durarà un mínim de dos mesos, segons van detallar els tècnics municipals en la reunió del Districte de dilluns. En aquesta convocatòria, inicialment pensada per a un grup reduït i que va haver de traslladar-se a la sala d’actes, l’Ajuntament va explicar que la primera fase de treballs d’enderroc de l’Abaceria (enderroc i neteja de parades) està a punt d’acabar i que, a mitjans de març, amb l’inici de la retirada de l’amiant, no es farà cap altre treball al recinte i es conservaran les parets de la façana per evitar la dispersió de fibres en cas de possibles accidents. El material no sortirà del recinte sense ser precintat.

La coberta de l’Abaceria, 3.900 metres quadrats, està formada per plaques de fibrociment en dues capes, és a dir, 120 tones de fibrociment que conté entre un 10 i un 15% d’amiant dins la seva composició que només s’alliberaria si el material es trenqués.

Llistat de peticions i inici de desmuntatge amb reunió prèvia. “No traurem plaques fins després de la reunió del 18 de març”, apunta el Districte per tranquil·litzar els nervis que s’han desfermat aquesta setmana. També els veïns han fet una llista de mesures de protecció que l’Ajuntament està estudiant. “No les podem satisfer totes [com una lona que cobreixi tot el mercat] però hi donarem resposta”, afegeixen.