Eix Verd sense dipòsit ni estació ni parc de neteja

Societat

Una esmena a la totalitat. Així han respost els moviments socials de Vallcarca al Districte a la proposta oficial de Rambla Verda presentada el passat 11 de desembre en el marc d’una nova taula de treball que va servir per detallar la segona part de la gran reforma del barri i que inclou la construcció sota terra d’un dipòsit pluvial de grans dimensions (tot el terreny que va des de l’espai d’estada de la Casita Blanca fins al carrer Agramunt, entre Bolívar i avinguda Vallcarca), la subestació elèctrica d’Endesa projectada al parc provisional de les monges i el nou parc de neteja de BCNeta -ubicat ara al carrer Santa Perpètua, per sota de Lesseps- una mica més amunt del punt provisional verd que està a punt d’obrir portes.

La proposta alternativa, amb el suport tècnic de LHRC Arquitectes, descarta totes aquestes infraestructures de ciutat “que no resolen el barri” i planteja 10.000 metres quadrats de jardins amb ampliació de voreres (reducció de carrils a Bolívar i eliminació de l’aparcament banda Llobregat a l’avinguda), peatonalització del carrer Agramunt, més passos de vianants a l’avinguda i creixement de la illeta de redistribució a Ballester.

El nou plantejament, que no preveu cap enderroc i cap expropiació com els que afectarien la Reina d’Àfrica, la bodega La Riera, el solar de la palmera o habitatges històrics que encara queden dempeus, també ha anat acompanyat d’una forta càrrega de crítica cap a les dades conegudes de la proposta oficial. “El dipòsit d’aigües residuals”, tal com l’han anomenat els moviments socials, “seran dos anys d’obres i 27 milions d’euros, i no es podran plantar arbres per la poca profunditat”. L’associació Gràcia Nord-Vallcarca ha defensat la Rambla Verda: “o Rambla o edificacions” i ha advertit que la subestació va per llarg.