L’Ajuntament vol revertir amb pisos públics la cessió d’un terç del Pere Virgili a usos privats

Societat

L’Ajuntament s’està batint a Gràcia en diversos fronts en aquesta recta final de mandat per fer crèixer el ridícul 0,56% d’habitatge públic respecte del total del parc que conformen els 55.015 pisos del districte. Això són exactament 309 pisos que tenen un lloguer per sota del preu de mercat. No sense dificultats, tant per la llarga tramitació de plans que provenen del passat mandat a l’antiga Quirón (100 pisos) o a Arnold Schönberg (32) com per la negociació veïnal a Vallcarca (90 i 15), a Encarnació (15) o a Rambla de Prat (66), el pla d’habitatge 2019-2025 contempla 1.051 nous habitatges que encara podrien créixer una mica més si s’acaba concretant la més nombrosa de les promocions que s’ha plantejat: 120 pisos públics en els terrenys del Parc Sanitari Pere Virgili, que s’havien de destinar a un ús privat universitari. Així ho recull, precisant que és una mesura que “es preveu estudiar”, el document marc Mesures davant la Gentrificació i pel Dret a l’Habitatge, de 62 pàgines, que adverteix que calen mesures d’aquest tipus perquè 3.900 persones han hagut de marxar a altres districtes per l’encariment dels pisos a la Vila i al Camp d’en Grassot i així es debatrà el text en el marc del ple del pròxim dimecres. El cas de Pere Virgili és delicat perquè l’Ajuntament va aprovar a finals del mandat passat un pla especial que plantejava directament la privatització de la zona sud del recinte i proposava aixecar un campus universitari amb 40.000 metres quadrats de sostre edificable.

L’informe sobre gentrificació que s’analitzarà en el ple de dimecres que ve conté un retrat complet de 62 pàgines de la situació de l’habitatge a Gràcia i de les mesures que està adoptant l’Ajuntament per lluitar contra la gentrificació i fer créixer el parc públic, limitat a un 0,56% del total (309 pisos de 55.015) i fins i tot lluny de l’1,7% de què gaudeix Barcelona en conjunt.

Però lluny d’aquestes dades i dels grans titulars del document hi ha moviments de futur de gran impacte que busquen revertir algunes decisions importants del passat mandat, com el procés de privatització d’un terç dels terrenys del Parc Sanitari Pere Virgili per ubicar-hi un campus universitari de salut. Ara l’Ajuntament planteja substituir aquell acord inicial municipal del febrer de 2015 per la construcció de 120 pisos dotacionals. Aquesta seria la promoció més gran del districte de Gràcia.
La mesura, treballada a través de contactes oficials entre el Patronat Municipal de l’Habitatge i el CatSalut, no hauria de sorprendre perquè estava inclosa en el programa electoral de BCN En Comú en les eleccions de 2015. “Evitar la cessió d’un espai de titularitat pública del Parc Sanitari Pere Virgili a la Universitat Internacional de Catalunya”, deia. Però la iniciativa finalment no va entrar en el Pla d’Actuació del Districte, i el regidor, Eloi Badia, sempre hi ha passat de puntetes quan se li ha preguntat pel cas informalment.

En el passat mandat l’Ajuntament va aprovar inicialment, amb els suports de CiU i ERC, un pla especial que plantejava l’aixecament d’un equipament universitari d’especialitat sanitària i d’ús privat de 40.040 metres quadrats de sostre edificable a la cantonada de l’avinguda Vallcarca amb el carrer Josep Jover, un pany de terreny encara abandonat i no dinamitzat malgrat que el Parc Sanitari Pere Virgili va entrar en funcionament el 2009 (vegeu L’Independent núm. 564).

Els acords de cessió amb l’antic Hospital Militar precisen que els usos futurs dels terrenys havien de ser sanitaris i l’Ajuntament va plantejar l’aixecament d’un bloc de planta baixa i cinc pisos a la façana de l’avinguda i altres blocs seguint la línia del carrer secundari. La proposta detallava un aulari per a 3.000 alumnes, un espai per a deganat i espais de departament per a quatre graus, àrees com sala d’actes, biblioteca, cafeteria-cuina i zona esportiva. La Universitat Internacional de Catalunya, que ja col·laborava amb el Parc Sanitari amb una unitat d’atenció d’infermeria, era el principal aspirant de gestió.

L’equip de govern actual, segons fonts municipals, fa mesos que treballa en la primera fase de contactes per estudiar la viabilitat del projecte, entre el Patronat Municipal de l’Habitatge i el CatSalut, i així ha posat a treballar els seus tècnics, però aquesta primera fase, que havia de constatar que l’ús dotacional encaixava amb la qualificació urbanística d’equipament sanitari -i la resposta va ser afirmativa- no ha anat acompanyada encara de cap estudi previ de projecció dels 120 habitatges públics. “Els passos s’han donat, el Parc Sanitari Pere Virgili és coneixedor del moviment, però encara no hi ha cap fruit concret; això sí, trigarà però tenim la confiança que es farà”, expliquen fonts municipals.