Les plaques que vénen: Dolors Aleu, Morbitzer, Moncho i Tres Senyores

Política

El grup de treball de nomenclàtor de Gràcia ha acabat un mandat particularment intens, amb la plaça del Cinc d’Oros, la retirada de 164 plaques franquistes, el canvi de Secretari Coloma i Príncep d’Astúries -encara per rematar-, però l’última reunió celebrada fa un parell de setmanes va deixar un últim encàrrec: quatre plaques recordatòries a figures rellevants que van viure a Gràcia.

En la línia de les plaques que en aquest mandat s’han col·locat en homenatge al cooperativista Josep Roca i Galés al carrer Torrijos 20 i al mestre lingüista Pompeu Fabra al carrer Mare de Déu de la Salut 32, a la façana de les finques on van viure, el grup de treball ha acordat elevar a la ponència de nomenclàtor de Barcelona l’encàrrec de dedicar les respectives plaques a la metgessa Dolors Aleu, l’activista i acollidora dels nens polonesos en la postguerra Wanda Morbitzer, el cantant de boleros i rei dels gitanos de Gràcia Ramon Calabuch Moncho i les dones dels propietaris Torrente, Massens i Rabassa que no estaven prou reconegudes amb el nom del carrer Tres Senyores.

El cas de Dolors Aleu, primera dona que va exercir la medicina a l’Estat espanyol, sorgeix d’una petició de l’Associació de Veïns Park Güell-Sanllehy-La Salut, i la placa es col·locarà a la façana de la casa on Aleu va viure, al carrer Molist amb Antequera, al barri de la Salut, a tocar del Park Güell.

Amb Wanda Morbitzer, a la qual durant uns anys hi va haver un debat per rebatejar en honor seu la plaça Flandes, la placa ja fa anys que té consens de col·locació a l’Alberg Mare de Déu de Montserrat, conegut popularment com els Polacos per ser l’espai on Morbitzer acollia els nens i nenes polonesos que van arribar a aquest racó de Barcelona en plena postguerra. De fet, a l’alberg ja hi ha un recordatori però ara, segons fonts municipals, es procediria a una “reubicació o renovació” en forma de placa.

La figura de Moncho, mort aquest Nadal, també tindrà el seu honor en forma de placa probablement a la façana de la casa on va viure, al número 6 del carrer Progrés si bé tota la família actual viu al carrer Fraternitat. En el seu cas, per la repercusió vigent, també hi ha previst un bust a la plaça del Poble Romaní aprofitant la reforma de l’espai en el proper mandat i la medalla d’honor que se li lliurà a títol pòstum l’any que ve.

Finalment, el cas de Tres Senyores seguirà un procés de reconeixement similar al de les santes-no santes Àgata Trilla, Magdalena E. Blanch i Rosa Puigrodon. Les Tres Senyores van rebre el carrer que discorre per sobre de la plaça de la Virreina però en lloc va quedar l’explicació que rebien en el nomenclàtor; eren propietàries i dones de les finques de Torrente, Massens i Rabassa, que també van tenir un carrer o plaça.