El Districte frena la retirada de l’amiant de l’Abaceria dos mesos per pactar amb els veïns

Societat

La inquietud generada entre el veïnat del vell mercat de l’Abaceria a mesura que s’acostava la data de la segona fase d’obres de deconstrucció i desmantellament del recinte, marcada per a la setmana que ve amb la retirada dels 9.266 metres quadrats de plaques d’amiant, ha aconseguit doblegar els terminis prefixats per últim cop a principis de desembre pel Districte (vegeu L’Independent núm. 735) i ara aquesta fase crítica no arrencarà almenys fins d’aquí a dos mesos.

“No començarem la setmana que ve, cal tancar un nou document de pla de treball amb els veïns i després enviar-lo a la Generalitat i aprovar-lo”, han assegurat aquesta setmana fonts municipals. Aquestes mateixes fonts calculen ara que el desmuntatge del fibrociment, ubicat a la coberta però que els veïns insisteixen que també és present en baixants i ancoratges, no s’iniciarà fins d’aquí a dos mesos i les obres, si no estiguessin acabades per Festa Major, s’aturarien per prosseguir-les al setembre.

El projecte actual, en tot cas, marca 37 dies d’obres interiors exclusivament dedicades a la retirada de la coberta de fibrociment, amb la zona senyalitzada amb rètols com Prohibició de pas. Treball amb amiant i amb entrada i sortida de camions per l’accés central del recinte per Travessera de Gràcia. El pla preveu un màxim de cinc treballadors, que feinejaran en torns màxims de quatre hores (dos torns), i que aniran equipats amb mascaretes autofiltrants, ulleres antientelament, vestit amb caputxa, calçat de seguretat, casc lleuger, guants i arnesos de seguretat. El procediment detalla que es baixaran les peces de la coberta una a una.
Afectats Abaceria, el col·lectiu veïnal que s’ha constituït per vigilar el procediment, penjarà diumenge pancartes a l’entorn del mercat amb el lema L’amiant no fa gràcia, i ja ha advertit que no permetrà engegar cap retirada d’amiant fins que el pla contingui “un apartat específic amb mesures de protecció per a veïnat, comerciants i vianants”

Dos mesos després que arrenquessin els treballs de deconstrucció i desmantellament del mercat de l’Abaceria, amb els botiguers del recinte instal·lats des del juliol al passeig de Sant Joan però amb comerciants del voltant i veïns en creixent inquietud, el Districte ha decidit aquesta setmana aturar “un mes i mig o dos mesos” els treballs que la setmana que ve havien d’entrar en la segona fase amb la complexa retirada de l’amiant, considerat cancerigen.

Aquests treballs ja havien completat la retirada de la maquinària de climatització i l’enderroc de parades, s’havia buidat tot l’interior i s’estava en fase d’eliminació d’estructures afegides a la façana. Però l’operatiu per procedir a “enretirar els residus especials segons normativa de manipulació, etiquetatge, transport i gestió”, tal com marca el projecte de 399 pàgines al qual ha tingut accés aquest setmanari, s’ha de revisar fins que hi hagi “un nou pla de treball específic”, segons consta a l’acta de la primera reunió de la comissió de seguiment de les obres, celebrada entre el Districte i el col·lectiu Afectats Abaceria dimecres passat.

El Districte, que ha admès que s’han detectat “nous elements que fan modificar el pla establert”, ha assegurat que la retirada dels 9.266 metres quadrats de plaques de fibrociment no començarà la setmana que ve, com estava previst. “Cal tancar un nou document de pla de treball amb els veïns i després enviar-lo a la Generalitat i aprovar-lo”, han assegurat aquesta setmana fonts municipals. Aquestes mateixes fonts calculen ara que aquest nou tràmit per abordar el desmuntatge del fibrociment, ubicat a la coberta però que els veïns insisteixen que també és present en baixants i possiblement en un doble sostre, no estarà enllestit fins d’aquí a dos mesos i les obres, si no estiguessin acabades per Festa Major, s’aturarien per prosseguir-les al setembre.

L’Ajuntament assumeix aquest nou endarreriment en el fet que “hi ha marge” perquè l’obra nova, en tot cas, no es podia engegar fins al 2020 pels tràmits administratius i quedaven sis mesos morts entre juny i desembre.
El projecte actual, en tot cas, marca 37 dies d’obres interiors exclusivament dedicades a la retirada de la coberta de fibrociment, amb la zona senyalitzada amb rètols com Prohibició de pas. Treball amb amiant i amb entrada i sortida de camions per l’accés central del recinte per Travessera de Gràcia. Els treballs precisen l’enretirament de “plaques de fibrociment amb amiant i plaques de cel ras que contenen amiant”. A dins del recinte s’hi han de construir uns vestidors amb taquilles i dutxes perquè els treballadors no poden ni entrar ni sortir sense pasar per un “procés de descontaminació”.

El pla preveu un màxim de cinc treballadors, que feinejaran en torns màxims de quatre hores (dos torns), i que aniran equipats amb mascaretes autofiltrants, ulleres antientelament, vestit amb caputxa, calçat de seguretat, casc lleuger, guants i arnesos de seguretat. El procediment detalla que es baixaran les peces de la coberta una a una, prèvia aplicació d’una “solució aquosa al 50% d’impregnant incolor, utilitzant un polvoritzador per fixar les fibres i minimitzar qualsevol emissió”. Cada peça es col·locarà en un palet, s’embolicarà amb film de plàstic i s’etiquetarà abans de carregar-se al camió. No es podran utilitzar eines que generin pols i el vestuari no serà reutilitzable.

Afectats Abaceria, el col·lectiu veïnal que s’ha constituït per vigilar el procediment, penjarà aquest diumenge pancartes a l’entorn del mercat amb el lema L’amiant no fa gràcia, i ja ha advertit que no permetrà engegar cap retirada d’amiant fins que el nou pla contingui “un apartat específic amb mesures de protecció per al veïnat, els comerciants i els vianants”.