Salvem L’Alzina remarca a Patrimoni la singularitat de les casetes d’Encarnació

Societat

La plataforma Salvem L’Alzina ha presentat aquest dimarts en una reunió amb la direcció de Patrimoni i amb el Districte un plec de documentació amb què pretén reforçar el valor arquitectònic, patrimonial i la singularitat, en definitiva, de les casetes d’Encarnació amb vista a accelerar el procés de catalogació i salvament de l’espai, inclosa l’alzina bicentenària.

La documentació, un total de 49 pàgines, a la qual ha tingut accés l’Independent, conté un retrat fix de documentació que argumenta la característica singular de les casetes en la urbanització històrica de Gràcia, diferent fins i tot al model comú de distribució de carrers que es feia a partir d’altres casalots com La Fontana o Can Trilla. “En aquest cas el model d’urbanització no es va fer al voltant d’una plaça sinó amb façanes que obtenien jardins al davant i al darrere”, apunta Toni Ramon, un dels portaveus de Salvem L’Alzina. “És un testimoni de com a la Gràcia de la segona meitat del segle XIX i inicis del segle XX hi podien viure les classes populars i famílies benestants” i esdevé “una mostra viva d’una Gràcia seminal que ja no existeix”, diu l’informe

L’informe que es va presentar dimarts davant de Patrimoni i del Districte, en un moment que no s’ha iniciat encara el procés de catalogació efectiva, apuntala aquest valor urbanístic amb l’objectiu de conservar la volumetria actual per anar més enllà de salvar la façana “i no enganxar els futurs habitatges arran”. “Haurien d’anar enretirats almenys”, apunta Ramon.
Ara mateix, com que encara és una incògnita la resolució d’un conflicte que passa o bé per construir el que volen els propietaris o bé expropiar i fer el que vol l’Ajuntament, Salvem L’Alzina busca incloure aquests valors documentals al catàleg. “Si guanyen els Campalans, hauran de respectar el que diu el catàleg”, conclou.

Aturada d’obres irregulars. L’estira i arronsa, entre propietaris, veïns organitzats en la plataforma i el Districte continua, en qualsevol cas, després que la propietat hagi reprès les obres de desenrunament que, en principi, només estaven autoritzades per la jutgessa que va ordenar el desallotjament dels veïns per consolidar estructura. El Districte, a través d’imatges cedides per Salvem L’Alzina i en les quals s’intuïa un desenrunament de majors proporcions, va enviar una inspecció fa uns dies i va acabar ordenant l’aturada dels treballs.