El Ensamble: “El teatre d’improvisació crea comunitat”

Cultura

No són desconegudes pels habituals de l’Ateneu Roig però les seves actuacions sempre són diferents. Les noies de El Ensamble Teatro mostraran de nou les seves tècniques d’improvisació aquest dissabte 23 de març a la festa de Primavera que organitza l’entitat de Torrent d’en Vidalet. “La majoria relacionen aquest format teatral amb la comèdia, però crec que el més significatiu és que la gent comparteix les seves històries, per això crea comunitat”, explica Nadia Zúñiga, directora del grup, que compta amb vuit actrius i dues músiques. La temàtica de l’obra serà la xocolata, aprofitant que abans es presenta el llibre Xocolata desfesta. “Sempre anem de menys a més, la gent comença dient paraules, a partir de les quals comencen a improvisar una història, i poc a poc es van obrint amb frases o dites més llargues, o fins i tot experiències completes”, afegeix Nadia, una actriu mexicana que ha importat aquesta tècnica i ensenyat a la resta de les seves companyes. La dinamització amb el públic resulta clau. En improvisacions molt llargues fins i tot els espectadors poden escollir l’actriu que vulguin perquè representi la seva història. “Em crida molt l’atenció aquest tipus de teatre perquè tens l’oportunitat d’escoltar experiències de gent disposada a compartir-les amb tu, és igual que siguin petites o més trascendents, i el que fem és honrar la gent que ens ha regalat les seves històries”, explica la directora del Ensamble. El grup de teatre es va crear tot just ara fa un any i està composat per dones vingudes d’arreu i instal·lades a Barcelona. La seva intenció és seguir ensenyant aquest tipus de representació teatral i, de cara a finals d’any, crear una trobada internacional.

L’espectacle està previst a les 19 h però la festa arrencarà a les 10 amb un taller de guarnit. El cartell també inclou una projecció de curts (no infantils), un vermut musical amenitzat per la coral dels Iaioflautes, una narració de contes, entre d’altres activitats.