L’evolució de la música folk, al concert dels 25 anys del CAT

Cultura

El Centre Artesà Tradi­cio­nàrius vol celebrar “com cal” un quart de segle com a seu estable, una situació que ha permès “desplegar una programació regular de concerts i activitats al llarg de 25 anys”. I ho fa, com ja van anunciar a principis d’any, amb un concert del festival Tradicionàrius. “La millor manera i la que més ens identifica”, tal i com va assegurar el seu director Jordi Fàbregas. Just quan es complia l’aniversari el centre va recordar -amb una petita festa amb les persones que van contribuir d’una manera o una altra a la viabilitat del projecte- la trajectòria d’un equipament gestionat per l’Associació cultural TRAM des de l’octubre de 1993.

Però ara ho farà amb un concert “impossible” i “especial” que pretén rememorar moments creatius importants al llarg del camí recorregut per l’Artesà, en un exercici que va més enllà de la nostàlgia i que busca “projectar cap al futur immediat” la feina de cada dia que fan el responsables del CAT. L’espectacle, doncs, vol ser representatiu de l’evolució de la música folk en aquests 25 anys, i per això han proposat als membres de dues bandes significatives dels anys 90, ja dissoltes, que tornessin per un dia a l’escenari: Primera Nota i La Carrau. I dues bandes actuals, una jove i l’altra més jove encara, lligades a la trajectòria del CAT aquesta darrera dècada: RIU i les Balkan Paradise Orquestra. Per al CAT, aquest concert d’aniversari serà una oportunitat per veure i escoltar maneres molt diverses d’interpretar música d’arrel tradicional, instrumentacions, ritmes i harmonies que han estat influents en el panorama folk de cada moment al llarg d’aquests 25 anys. La festa comptarà amb el degà de la música folk, Jaume Arnella. D’acord amb els responsables del festival, s’han triat aquestes quatre formacions “però podrien ser algunes altres i l’objectiu seria el mateix”. La presència d’Arnella entronca directament amb el grup de folk de Barcelona –ara que han celebrat 50 aniversari– i “amb la seva personalitat i projectes ha anat marcant el camí de la música d’arrel tradicional i popular al nostre país”.