El PDeCAT proposa un cens de persones que viuen soles i un pla de xoc pel poble gitano

Societat

Les executives locals dels partits a Gràcia han començat a tancar els programes de detall amb què concorreran a les pròximes eleccions municipals del 26 de maig. Encara amb el debat obert a BCN En Comú, a ERC, al PP o a Ciutadans, i amb les primeres propostes llançades pel PSC, qui ja té el document tancat són el PDeCAT i la CUP, que s’han esmerçat a l’hora de ser originals amb algunes qüestions que van més enllà de les moltes batalles i debats que s’han lliurat en aquest mandat.

El PDeCAT, en un programa que conté 41 propostes concretes -14 a nivell de districte i 5-6 per cada barri-, ha plantejat un cens de les persones que viuen soles, especialment dones a Gràcia, per establir ajudes especifiques com per exemple ajudes pel lloguer. També entre els punts principals de districte la formació exconvergent proposa elaborar un pla de xoc pel poble gitano de Gràcia en col·laboració amb la població gitana per tractar aspectes com, per exemple, educació o habitatge. En la línia del que ha treballat el PSC, el PDeCAT també creu que s’ha de crear una patrulla noctura de la Guàrdia Urbana, no compartida amb l’Eixample com fins ara, i a nivell de barris parla de l’avinguda Vallcarca com un “eix verd” -seguint la nomenclatura dels moviments socials- i a la Salut insisteix a tancar de nit els jardins Menéndez y Pelayo.

La CUP, per la seva banda, al llarg d’un document que conté 83 propostes concretes, té dos grans eixos de programa clars: la municipalització de serveis i equipaments, i l’obertura i recuperació de l’espai públic. Possiblement la proposta més cridanera, en el primer àmbit, és “municipalitzar tots els equipaments de tall museístic del districte, inclosos la Casa Vicens i la casa-museu del Park Güell” o també l’hotel de l’antiga Henkel, i en el segon, l’obertura al barri dels jardins del Refugi d’Obreres, a tocar de la plaça Lesseps o “recuperar tot” el santuari de Sant Josep de la Muntanya.

En un altre àmbit de propostes de verb gruixut, la CUP proposa “evitar” que l’antic edifici del Deutsche Bank acabi tenint un ús hoteler o d’habitatge dirigit al mercat de luxe o també “expulsar” l’ordre religiosa de les Germanes Hospitalàries del CAP Vila de Gràcia, a l’antiga Cibeles del carrer Còrsega. També el partit de l’Esquerra Independentista vol canviar el nom de Gràcia Nova per Can Comte o Ca l’Alegre.