Jiwar tanca les residències després de vuit anys i treballarà només per projectes

Cultura

Jiwar tanca nova etapa i encara el futur amb la mirada posada en el treball per projectes, en aquells que es puguin fer perquè hi ha els recursos necessaris, i en potenciar els que ara estan en marxa, com Xabaca, la xarxa d’artistes àrabs contra la censura o Memòria i Ciutat, fet amb la participació de gent gran que ha viscut a la casa on van néixer i que resta a l’espera de la publicació d’un llibre. Aquest dimarts, l’associació que dirigeix Mireia Estrada ha viscut les darreres portes obertes abans del canvi de rumb d’una entitat que ha dedicat els darrers anys a establir una relació creativa entre el veïnat, amb la idea d’apropar valors i connectar experiències.

Obert l’octubre del 2011 com a residència d’artistes, Jiwar -mot àrab que literalment significa veïnatge- ha aconseguit captar l’interès de més de 300 persones que han pogut desenvolupar la seva proposta artística en els mesos que han viscut i treballat en aquesta casa gracienca. “Això és un regal que tindré per sempre”, confessa Mireia Estrada, “però ara haurem de replantejar el projecte i estudiar les possibilitats que té tot aquest material aportat pels artistes durant tot aquest any”. En aquest tram final d’etapa, l’artista resident Scott G. Patterson presenta aquest divendres el seu treball entorn del projecte d’expropiació i de construcció de vivenda social de l’interior d’illa d’Astúries i Jaén. L’arquitecte, a partir de les converses entre persones vinculades d’una manera o altra al barri, debat sobre solucions creatives a la proposta municipal tenint en compte tant la necessitat de la vivenda social com la de preservar els espais verds, oberts i dinàmics a la ciutat. Patterson treballa creant aquests espais de diàleg i de noves possibilitats en conflictes urbanístics en diferents ciutats, sobretot nord-americanes.

Redinamització de l’hort. El Districte ha proposat a Jiwar una nova dinamització de l’espai amb els usuaris d’ARAPDIS i la gent gran de La Violeta, tutoritzats per una persona externa (El Verjel de las Hadas), malgrat que el jardí estava en perill per la reforma de l’interior d’illa. Però les darreres propostes fetes pel Districte, segons Jiwar, van encaminades a protegir el projecte i potenciar l’activitat.