L’Ajuntament confinarà l’Abaceria amb una bombolla i canviarà d’empresa per treure l’amiant

Societat

Tres hores de reunió han servit aquest dimecres per enllestir un pacte de màxims entre el Districte, l’Institut de Mercats i la plataforma Afectats Abaceria en el delicat procés de retirada de l’amiant de la vella plaça, que va quedar aturat al març per la manca de garanties de protecció per a veïns, vianants i comerciants. Amb les obres aturades i una certa psicosi veïnal que també allunya els visitants en detriment de les botigues de l’entorn, les tres parts en conflicte han tancat un acord que preveu un nou pla de treball negociant la rescissió del contracte amb l’empresa que ha fet l’enderroc fins ara i confinant l’equipament amb una bombolla que s’instal·larà a la tardor.

La primera conseqüència d’aquests acords, tenint en compte que si la retirada s’hagués executat entre març i abril (37 dies previstos) hauria quedat un coixí de set mesos per tramitacions endarrerides, és un nou plec de licitació que es basarà en el disseny d’un expert en amiant i higienista industrial, Lluís Mallart, que ha estat contractat com a assessor per Mercats i l’aplicació de mesures de prevenció d’alt risc. L’acta aprovada en la reunió, a la qual ha tingut accés aquest setmanari, contrastada amb fonts d’Afectats Abaceria, especifica que el nou plec inclourà “el confinament del mercat amb una bombolla total, i que s’aplicaran diverses intervencions “per evitar l’exposició de tercers”.

La reunió entre Districte, Mercats i Afectats Abaceria, presidida pel regidor de Gràcia, Eloi Badia, va concretar encara més aquesta nova fase especificant que es farà un inventari complet de la superfície afectada i un mostreig interior i exterior de materials per comprovar si conté fibres d’amiant, les quals seran analitzades amb microscòpic electrònic.També, d’acord amb el departament de Treball, es farà un estudi de la degradació de les plaques i altres elements i estructures. El desballestament, en tot cas després de vacances, estarà controlat per l’assessor de Mercats i Afectats Abaceria podrà acompanyar les visites d’obres que es facin.