La batalla perduda del Passatge Napoleó

Política

Un petit passatge, amb un nom d’un gran general que resulta que és d’uns grans fotògrafs”. Així justifica Arnau Guardiola la petició que des de fa vuit anys -i amb respostes afirmatives- ha fet al Districte i a la Ponència de Nomenclàtor de Barcelona perquè s’aclareixi en la placa del Passatge de Napoleó que els honors corresponen a la nissaga de fotògrafs que van tenir terrenys en aquest racó per sobre de Lesseps. Antonio Fernández Napoleó, fotògraf establert a la Rambla, i la seva dona, Anne Tiffon Anaïs Napoleon van comprar terres l’any 1875 als Maignon “on hi ha la residència Regina”, explica Guardiola. Justament el carrer que estranyament s’obre entre el carrer Mare de Déu del Coll -el de la residència- i el de Maignon es diu Passatge de Napoleó. “El matrimoni es va comprometre a cedir els quatre metres d’amplària del passatge en edificar-lo”, aclareix aquest exveí encara amb família a Vallcarca. Però aquesta investigació ha quedat perduda o traspaperada en la burocràcia administrativa: el 2011 Guardiola es va adreçar a la consellera tècnica del Districte, que li va respondre que passava la proposta a Nomenclàtor de ciutat. El 2017 la proposta va ser acceptada al procés del Pla d’Actuació a través de la plataforma Decidim i la consellera tècnica actual li va demanar més informació. Mai s’ha tractat el cas al grup de treball de nomenclàtor.