Aficionats creen el grup d’Scrabble Gràcia Cassoles

Societat

És dimecres a la tarda i el vestíbul de l’Escola Oficial d’Idiomes de Gràcia-Sant Gervasi s’omple de gent però, particularment, de taulers d’Scrabble. Són els jugadors del grup Scrabble Gràcia Cassoles, que es va formalitzar just fa un mes. El passat 10 d’abril, van fer la segona trobada del grup, i està programat que es repeteixin el tercer dimecres de cada mes fins a l’estiu. A més, tenen previst programar activitats en el marc de la Festa Major de Gràcia d’enguany.

L’objectiu principal era crear un nou espai al barri on difondre aquest joc i estendre l’ús del català. El desembre passat un grup de graciencs aficionats al joc van entrar en contacte amb la Federació d’Scrabble en Català (FISC) amb l’objectiu de poder oferir aquest nou espai al barri. A Barcelona, la FISC té dos clubs de joc operatius, un a Sants i l’altre a Sant Andreu. “Havent-hi dos clubs als extrems de la ciutat, en faltava un més al centre”, expliquen els impulsors.

La FISC és l’entitat que engloba tots els grups i clubs d’Scrabble arreu dels països catalans i els proporciona tot el suport logístic necessari com taules, fitxes o direcció tècnica. La federació fa xarxa amb clubs tant d’aficionats com per infants a punts d’arreu del territoris de parla catalana, com Castelló, Perpinyà o Manacor. En alguns casos, com és el de Gràcia Cassoles, la federació també proporciona un espai on fer les trobades. De fet, el nom del grup ve de l’espai on es troba, l’EOI de Sant Gervasi i seu del Consorci per la Normalització Lingüística (CNL) a Gràcia i Sant Gervasi, situat a la Riera de Cassoles. Com és un punt fronterer entre els dos barris, el grup pretén acollir gent de les dues bandes. Sobre un tauler de 15x15 cel·les, el joc de l’Scrabble consisteix en formar paraules que s’encreuen amb les del contrincant. Depenent de la lletra i la posició al tauler el valor es multiplica. El joc es va crear els anys 30 als EUA i, amb el temps, s’ha estès arreu del món. A més, aquest joc ha estat una eina per difondre la llengua per l’ús enginyós que fa de les paraules i el lèxic.

La FISC té un conveni amb el Consorci per la Normalització Lingüística (CNL). Per aquest motiu fan activitats arreu del principat per promoure l’ús del català a través del joc. Scrabble Gràcia Cassoles, a més de ser un espai per aficionats a aquest joc, també actua com a eina de cohesió social. A les trobades mensuals també hi participen grups d’ensenyament de català per adults impulsats pel CNL. Els impulsors creuen que aquestes trobades han d’anar més enfocades a “promoure la llengua i aconseguir nous jugadors i no tant en competir”.