El segon bloc de reallotjats de Vallcarca es retoca a la baixa per fer 14 habitatges

Societat

Vallcarca estrenarà finalment l’any 2021 l’anomenat segon bloc de reallotjats al número 95 de l’avinguda, que es va treure a concurs per primera vegada l’any 2010 i que ha patit des d’aleshores múltiples entrebancs i modificacions -l’última ja sobre el projecte executiu l’any 2017. El darrer canvi, recollint algunes demandes veïnals, ha significat passar dels 16 (vegeu número 690) als 14 habitatges dotacionals definitius, obrir un espai per a aparcament de bicicletes, substituir un habitatge en planta baixa per un local a peu de carrer i optimitzar una planta soterrània amb espai per a trasters. En aquests canvis també hi han posat mà els tècnics municipals, substituint els revestiments previstos d’alumini per detalls de fusta.

L’Institut Municipal de l’Habitatge va publicar la setmana passada l’anunci de licitació del projecte, per un pressupost de 2,85 milions, i que segueix la idea inicial que ja va determinar l’estudi F2M Arquitectura de Carles Francesch, Esther Flavià i Araceli Manzano en tant que guanyadors del concurs l’any 2010. Això són tres blocs en disposició paral·lela i creixent de més petit a més gran entre avinguda Vallcarca i avinguda Príncep d’Astúries.

La proposta, que esdevé particularment complexa perquè salva el desnivell entre les diferents cotes de carrer, ubica un bloc de planta baixa i dues alçades a la façana de Vallcarca i un altre bloc de planta baixa i cinc pisos a la façana de República Argentina: En el primer àmbit hi haurà només un habitatge per planta i en el segon dos per planta. A la banda de l’avinguda Vallcarca s’hi encabeix el local a peu de carrer en lloc d’habitatge.

Entre els detalls més significatius del projecte executiu, que segueix repartint els veïns en dues escales connectades i descarta l’aparcament subterrani -cosa que ja va ser matèria de polèmica veïnal en el seu dia-, sí que hi ha un aparcament però de bicicletes amb accés a través de l’escala A (la de l’avinguda Vallcarca); en un espai de pati hi haurà 14 espais per a aparcar. També, en aquest cas a través de l’escala B de República Argentina i baixant cap a la planta -1 hi haurà un espai de traster per a cadascun dels 14 habitatges.

Si es compleix el termini de 18 mesos d’obres previst en el pressupost, tenint en compte que encara s’ha d’adjudicar aquest projecte executiu, el nou bloc d’habitatge dotacional de Vallcarca s’estrenarà a principis de 2021, això és, tretze anys després del primer bloc de reallotjats, conegut com el cementiri, que es va aixecar als números 99-101 de l’avinguda Vallcarca amb una promoció de 42 habitatges, alguns dels quals encara continuen buits.