La conversió de l’Alzina en equipament s’assegura una majoria en el tràmit inicial

Societat

La modificació del pla Vallcarca semblava que havia de ser l’any passat l’últim gran acord polític majoritari d’aquest mandat, però l’esclat del conflicte de l’alzina i els casalots d’Encarnació el passat novembre -i la pressió veïnal organitzada i continuada que se n’ha derivat- ha comportat que aquest dilluns que ve la comissió d’Ecologia i Urbanisme voti amb una majoria suficient el primer tràmit per convertir un espai privat en un equipament on s’hi planteja aixecar una escola bressol i una promoció d’habitatge dotacional. El camí serà llarg, perquè en els orígens del conflicte hi segueix havent una llicència d’obres concedida per l’Ajuntament a la promotora immobiliària Encarnación Invest S.L., però la catalogació de l’arbre bicentenari ara fa 15 dies i el càlcul d’expropiació -calculat per primer cop en 4,69-4,92 milions d’euros, més danys i perjudicis i possibles costos judicials, apunten que la cosa va de debò.

La conversió en equipament dels terrenys de l’alzina i els casalots del carrer Encarnació començarà a caminar de manera efectiva aquest dilluns que ve quan la comissió d’Ecologia i Urbanisme de l’Ajuntament aprovi per majoria de vots afirmatius la modificació del Pla General, que sempre ha considerat aquest espai com a espai edificable i que ara la voluntat veïnal ha forçat els partits a canviar per aixecar-hi una escola bressol i una promoció d’habitatge dotacional. La proposta municipal ha generat molts dubtes entre els partits pels costos d’encabir l’escola en un espai de 1.200 metres quadrats i pels dubtes jurídics de guanyar una batalla a un propietari privat, Encarnación Invest S.L., que va obtenir una llicència d’obres municipal per aixecar una promoció de 28 habitatges i 42 aparcaments.

Finalment, però, 15 vots dels 41 ho han vist clar (BCN EN Comú, CUP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy. “Votaré a favor per l’interès públic”, ha apuntat el també president del districte de Gràcia.

El vot d’Ardanuy, de fet, decanta la majoria que en aquests dies previs a la votació ha generat molts nervis tant en la plataforma Salvem L’Alzina com en l’equip de govern de BCN En Comú. ERC s’ha inclinat per l’abstenció i el PDeCAT encara està entre l’abstenció i un possible sí (13 abstencions en tot cas, sumant el no adscrit Puigcorbé). “El que no farem és dinamitar el tema votant no”, ha apuntat la portaveu del grup municipal del PDeCATa Gràcia, Berta Clemente.

Entre els 12 vots negatius s’hi compten com a segurs els del PP i C’s, i el PSC, que en principi apostava pel no, no descarta bascular cap a l’abstenció. “No descartem cap opció però la pressió i les crítiques no ens espanten; decidirem el nostre vot pensant el millor pel barri i l’estat de dret”, ha apuntat el portaveu del grup municipal del PSC a Gràcia, Alberto Lacasta.

Els socialistes graciencs es refereixen a les crítiques de Salvem L’Alzina, que en l’última assemblea celebrada dimecres a la plaça de la Virreina van amagar amb boicotejar actes electorals dels contraris a la conversió en equipament. Aquest primer pas, en tot cas, ja quantifica fins i tot costos d’expropiació: entre 4,69 i 4,92 milions d’euros, als quals cal afegir danys i perjudicis i possibles costos judicials.

AMPLIACIÓ: La votació aquest dilluns 15 d'abril ha abocat finalment el següent resultat: vots a favor, 20 (BCN En Comú, ERC, CUP, Ardanuy i Puigcorbé), abstencions, 13 (PDeCAT i PSC), vots en contra, 8 (PP i C's). El tràmit tira endavant per la suma majoritària de vots a favor per sobre dels vots contraris.