Una pionera: Pepita Pardell

per Carina Bellver

“Per què m’ho donen això?” És la primera reacció de la Pepita Pardell, després de saber que els Premis Vila de Gràcia reconeixeran -als seus 91 anys- la trajectòria d’aquesta gracienca, veïna de tota la vida del barri d’El Coll, per ser una de les pioneres del cinema d’animació. Mentre dinem m’ho explica la Marta, la seva neboda. En secret, sense que la Pepita s’enterés, ella i en Xavi Franch, director del Centre Cívic El Coll, van recollir adhesions per a una candidatura que compta, entre d’altres suports, amb l’Acadèmia del Cinema. Uns premis que, a més, seran la cirereta de l’homenatge que l’antiga Bruguera li dedica a aquesta il·lustradora, que va aconseguir fer-se un lloc i ser reconeguda en un món d’homes, com era el cinema d’animació. L’exposició del Centre Cívic El Coll, que es pot visitar fins al 27 d’abril, dona a conèixer la trajectòria d’aquesta dona que va fer del dibuix en moviment la seva passió i la seva professió ja de ben jove. I és que als 16 anys, va participar en el procés de creació de la primera pel·lícula animada en color, ‘Garbancito de la Mancha’. I ha estat dibuixant fins fa dos anys. “La Pepita no s’esperava aquesta onada de reconeixement. Sempre ha treballat com a una formigueta, sense buscar l’admiració”, m’explica la Marta. I és que en menys d’un any, ja ha recollit la Creu de Sant Jordi i el premi ANIMAC a la trajectòria. “Ara només esperem que pugui recollir el Premi Vila de Gràcia perquè la Pepita està delicada de salut. Li fa molta il·lusió”, assegura la seva neboda. Si voleu saber-ne més sobre aquesta dona excepcional, podeu recuperar al web l’entrevista que li va fer L’Independent al número 720.