Àlex Pler (Haiku): “A vegades m’he sentit un orfe lingüístic”

Cultura

El dia 22 d’abril arriba a les llibreries Hanakotoba, el lenguaje de las flores, la darrera obra d’Àlex Pler, llibreter de Haiku i amant reconegut de la cultura japonesa. “Aquesta és la data oficial però segurament que el tindrem abans, això sempre es diu en llibres tipus Harry Potter, i aquest no seria el cas”, explica Pler. Però la il·lusió és la mateixa. Es tracta a més de la seva primera obra publicada per una editorial (Satori, especialitzada en literatura japonesa); les tres anteriors han estat autoeditades. “Crec que ha quedat una edició molt bonica i acurada, amb fotos i il·lustracions”, afegeix l’autor.

El llibre és un petit diccionari que recull 113 paraules japoneses sense traducció directa al castellà (ni al català) però que descriuen emocions, objectes i situacions que tothom coneix o ha viscut. Per exemple ‘komorebi’. Aquesta paraula fa referència a la llum que es filtra entre la llum dels arbres. “Quan ens ho descriuen sabem perfectament a què es refereix però en canvi en català o en castellà no tenim un mot per a a això”, confessa l’autor. Ha recopilat conceptes referents a la natura però també a les emocions o als sentiments viscuts, amb què també es pot connectar. Segon exemple: Koi No Yokan, el pressentiment que es té quan coneixes algú i que saps que formarà part de la teva vida. “No és amor a primera vista ni que t’agradi, sinó la consciència que serà important per a tu, i això li ha passat a molta gent”, assegura Pler. Durant els seus anys de lectures traduïdes al japonès, veia com els traductors havien d’afegir notes a peu de pàgina per explicar alguns conceptes. “Jo també havia viscut algunes de les experiències que tenien nom en japonès però en canvi no en català i em sentia orfe lingüístic”, confessa el llibreter. I assegura que això passa també amb d’altres idiomes.

El dia de Sant Jordi l’Àlex estarà signant a la llibreria Haiku durant tot el dia i la presentació del llibre serà divendres 3 de maig a les 19.30h, també a la llibreria gracienca (Montseny, 7).