Max Zañartu (ERC): “Els consensos no es tiraran enrere”

Política

Max Zañartu (Barcelona, 1991) és el número 8 d’ERC a la llista d’Ernest Maragall a les eleccions municipals del 26 de maig. Malgrat la seva joventut, Zañartu és una cara coneguda a Gràcia on es va bregar a les JERC entre el 2006 i el 2013. Ara és un dels dirigents republicans millor situats en cas que Esquerra vulgui recuperar la regidoria de Gràcia.

Quines perspectives té ERC?
L’objectiu és guanyar i estem davant d’una oportunitat històrica per fer-ho. Per tant, motivació i mobilització per aconseguir-ho.

Guanyar, però per fer què?
Una de les -diguem-ne- tragèdies és pensar que una victòria electoral ja ho resolt tot, i en les últimes eleccions guanyar amb 10 0 11 regidors ja s’ha vist que genera una situació complexa. El nostre guanyar, doncs, conté una visió de consens i de pacte.

Què t’ha agradat d’aquest mandat que ara s’acaba?
Hi ha comptat molt la ideologia per aplicar polítiques de ciutat que jo puc compartir més o menys. Per potser les bones idees s’han quedat una mica sobre el paper.

Aquest redibuix de papers a Gràcia s’ha viscut molt. Hi ha el temor que es tirin enrere…
Recordo que en temps del PSC a Gràcia primer es disparava i després es preguntava als veïns, i això ha passat en aquest mandat amb BCN En Comú a l’Illa d’Astúries. A Vallcarca, per exemple, nosaltres seguirem en la via de la concertació amb els veïns. Els consensos no es tiraran enrere.

Què no t’ha agradat del mandat a Gràcia?
Els inicis amb Raimundo Viejo. A Gràcia necessitem un regidor de proximitat.

Tria dues perles del programa d’ERC.
Per a nosaltres hi ha un tema importantíssim: la dinamització comercial de Vallcarca, el Coll, Penitents… La Salut, més aviat diversificar-la. Un altre és recuperar el Fòrum del Silenci per reduir els problemes de civisme i veïnatge.

BCN En Comú ha reivindicat aquesta eina d’Esquerra del 2003-2007. Teniu més amb comú amb ells que amb altres partits?
No, perquè en aquest tema no crec que hi hagi cap tipus de discrepància amb Junts x Cat. En habitatge i convivència ens hem de posar d’acord, perquè són qüestions que amb el turisme s’han agreujat. Seguirem buscant el consens amb totes les forces polítiques

Habitatge, convivència… Hi ha solucions màgiques o se li ha de dir la veritat a la gent?
L’altre dia justament ho discutíem llargament a la seu i vam concloure que no podem dir a la gent que solucionarem el problema de l’habitatge.

No seria la primera vegada que ERC pot guanyar les eleccions…
…i no les acaba guanyant…

O que les guanya algú altre i pacta amb ERC. T’ho dic per la priorització de govern als districtes.
Per nosaltres Gràcia és molt prioritari. S’hi juga pastís a nivell sociològic.

Vas de 8. Aspires a ser regidor?
Que un jove i de Gràcia vagi amunt és rellevant. Temes de joventut segur, ser regidor ja ho veurem.