BCN En Comú, ERC i PSC es mobilitzen a Gràcia per arribar en primer lloc a BCN

Política

Un total de 88.318 veïns dels cinc barris de Gràcia decidiran aquest diumenge no només qui serà l’alcalde o alcaldessa de Barcelona, juntament amb la resta de districtes de la ciutat, sinó que també triaran els 17 consellers que encara de manera indirecta s’elegiran per formar part els pròxims quatre anys del consell plenari gracienc. L’atribució d’escons a cada districte es realitza segons la fórmula D’Hondt, aplicada als vots obtinguts per cada candidatura que ha assolit un mínim del 5% dels vots a nivell local.

Si fa quatre anys es va produir un tomb inesperat a favor de la nova confluència d’esquerres de BCN En Comú, que a Gràcia es va matisar en tot cas amb una victòria in extremis de l’aleshores CiU (vegeu quadre) i un empat a cinc consellers, ara les enquestes vaticinen un probable salt endavant d’ERC, la incògnita de saber si BCN En Comú retindrà l’alcaldia, la mesura de la probable recuperació del PSC, el qual havia governat tradicionalment Barcelona fins al 2011 i Gràcia fins al 2003, i també la capacitat de resistència de Junts x Cat.

Amb aquests actors principals, l’última setmana de campanya s’ha caracteritzat per una forta mobilització en els actes a Gràcia sobretot dels candidats més clars a ocupar el podi en aquest 26-M. Entre dilluns i dimecres espais com la plaça de la Revolució amb Ernest Maragall, la plaça del Diamant amb Ada Colau o l’Orfeò Gracienc amb Jaume Collboni es van omplir majoritàriament de convençuts i d’alguns passavolants. En xifres, Colau va concentrar unes 350 persones, Maragall unes 200 i Collboni un centenar llarg, i tots se’n van anar amb la sensació de plaça plena.

En uns mítings farcits de missatges generalistes ja sentits en els gairebé 90 debats que s’han celebrat aquests dies a tota la ciutat, només van grinyolar per a l’anecdotari el rebateig d’Ernest per Pasqual que va fer el president del Parlament i el qualificatiu de “sugar daddy” de l’exregidora de Gràcia per un dia Laura Pérez dedicadt al candidat republicà.

Només a Gràcia, en aquesta campanya elèctrica, s’han fet almenys quatre debats: el de Lluïsos, el de Ràdio Gràcia, el de la Sedeta i l’últim, el de la Torna, aquest dimecres. Aquest cop la tònica dominant de la campanya dels partits no han estat les parades o els porta a porta pels barris sinó també convocatòries més participatives com la roda d’entrevistes que el G6 ha celebrat amb Ada Colau, Ferran Mascarell, Laia Bonet i Jordi Graupera o també les trobades que l’activista Pep Fornés ha dinamitzat a casa seva o al CAT amb Ernest Maragall o amb els dirigents de la CUP Marc Cerdà i Pere Casas.

A partir de dilluns, en tot cas, i a la vista dels resultats que cada formació obtingui, començarà el ball de pactes per determinar la presidència i la regidoria del districte, amb l’adéu ja anunciat de Gerard Ardanuy, que ha donat suport actiu finalment a Graupera però que es retira de la política, i de la voluntat de repetir d’Eloi Badia, però amb la clara possibilitat que el nou regidor sigui d’ERC, i aquí el més ben posicionat és el candidat de Jovent Republicà Max Zañartu.

Menció a banda mereixen les eleccions europees també a nivell de Gràcia, que aquest cop s’enfronten a la possibilitat del vot dual independentista a favor de Carles Puigdemont i en detriment d’Oriol Junqueras, segons admeten també els republicans. L’any 2014 ERC va guanyar a Gràcia mentre el 2009 ho va fer CiU.