BCN En Comú i ERC exploren opcions de govern després de l’empat virtual a Gràcia

Política

BCN En Comú es va quedar ara fa quatre anys a 1.580 vots de CiU de guanyar a Gràcia però va acabar governant a la ciutat amb un consell de districte on hi havia cinc consellers de les dues forces majoritàries. Diumenge la cosa encara va anar més ajustada i la història en certa manera es va repetir amb un altre protagonista: els comuns es van imposar per 40 vots a Esquerra, malgrat que els republicans guanyessin a quatre dels cinc barris de Gràcia (no al nucli històric), i de moment ERC surt amb avantatge per governar la ciutat. El consell plenari, passi el que passi amb els pactes, estarà format per cinc consellers comuns i cinc republicans, tres del PSC i dos de Junts x Cat i de Valls-C’s.

Amb aquests resultats, els dirigents polítics locals han viscut la lògica primera setmana de desorientació sobre el futur del Districte, perquè els primers moviments entre ERC i BCN En Comú per fer valer els seus suports amb vista a una investidura o un pacte de govern només han aclarit la voluntat d’explorar opcions de govern. I pel que fa al repartiment dels districtes, òbviament, el més calent és a l’aigüera. No obstant, aquest escenari inicial no ha impedit que ja s’hagin fet anàlisis de futur en les reunions i contactes que les assemblees locals han celebrat.

Aritmètica múltiple. L’assemblea de Gràcia En Comú va constatar dimarts un cert ambient de dol per la pèrdua de la primera posició a Barcelona però amb el pas dels dies els seus dirigents han constatat la possibilitat d’una “aritmètica múltiple i variada”. En aquest sentit han tret valor a les opinions de l’exregidor de Gràcia Raimundo Viejo a favor d’un pacte amb el PSC acceptant els vots de Manuel Valls. “Viejo ja no té representació orgànica”, han apuntat aquestes fonts. Des d’ERC han assumit la pressió donant “poques opcions” a Valls i al PSC. “Tot segueix el seu curs tot i el soroll”, diuen. També les mateixes paraules, “poques opcions”, són les que utilitzen al PSC de Gràcia per concretar una entrada al govern.

Encara en el moment de les travesses, BCN En Comú ha admès que en cas d’un pacte amb ERC els districtes es distribuirien equitativament, cinc i cinc, i que el seu nom millor situat és el fins ara regidor de Gràcia, Eloi Badia, que en aquesta campanya ha estat la veu del partit tant a Sant Martí -on té la família- com a Gràcia -on mai no ha descartat repetir. ERC tira pilotes fora a l’hora de dir noms però entre els deu regidors elegits qui manté més vincles amb Gràcia és el candidat de Jovent Republicà, Max Zañartu. Si el PSC entrés al govern, la millor situada seria la número 8, Rosa Alarcón.